Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vragen PvdA over het project Kalidep

Datum nieuwsfeit: 28-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Den Haag, 28 maart 2001

VRAGEN VAN HET LID MOLENAAR (PVDA) AAN DE MINISTER VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

1. Bent u bekend met het project Kalidep, in de Kagera regio in Tanzania en bent u op de hoogte van het bezoek dat de toenmalige minister voor Ontwikkelingssamenwerking Pronk samen met minister-president Kok hebben gebracht aan het project in oktober 1997? Klopt het dat zij toen de 'regional commissioner' van Kagera verdere ondersteuning aan de ontwikkeling van de melkveesector hebben beloofd? Zo ja, kunt u zeggen wat deze belofte precies inhield?

2. Wanneer heeft de laatste evaluatie van het project plaatsgevonden en wat was de uitkomst? Op wiens initiatief en waarom werd besloten dat het project op alle onderdelen beëindigd moest worden?

3. Kunt u zeggen hoeveel boeren en hoeveel stuks vee momenteel bij dit project betrokken zijn? Hoeveel tijd heeft de melkveevoorlichtingsdienst gekregen om te privatiseren? Wat gaat er met het 'ruraal krediet', onderdeel van dit project, gebeuren?

4. In hoeverre zijn mede in het kader van 'ownership' de Tanzaniaanse overheid en Tanzaniaanse organisaties betrokken geweest bij de beslissing om het project Kalidep niet voort te zetten? Waren bijvoorbeeld de Tanzaniaanse ministeries van Financiën en Landbouw het er mee eens dat het project afgesloten zou moeten worden?

5. Bent u van mening dat alle betrokkenen, met name de Tanzaniaanse ministeries van Landbouw en Financiën en het Steering Committee van Kalidep, voldoende mogelijkheden hebben gehad om een nieuw projectvoorstel te doen?

6. Door wie zijn de TOR ('terms of reference') gemaakt voor het nieuw project; waren bijvoorbeeld de Tanzaniaanse ministeries van Landbouw en Financiën hierbij betrokken? Waar hoort zo'n samenwerking gezien in het licht van 'ownership' volgens 'het boekje' minimaal aan te voldoen?

7. Hoeveel bedrijven waren uitgenodigd om in te schrijven op de Tender en hoeveel hebben zich uiteindelijk daadwerkelijk ingeschreven? Wat is het voornaamste verschil tussen de winnaar en de verliezer van de Tender?

8. Waren de Tanzaniaanse ministeries van Landbouw en Financiën bij de beoordeling van de Tender betrokken? Zijn ook de Tanzanianen gehoord die bij de ingeschreven projecten als beoogd teamleider waren betrokken?

9. Hebben Afrikaanse landen ingestemd met het EU-beleid dat ondersteuning van de landbouwsector geen kernactiviteit meer zal zijn? Kunt u zeggen in hoeverre, ook met betrekking tot andere projecten, Afrikanen daadwerkelijk wat te zeggen hebben in het kader van 'ownership'?

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie