Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vaccinatieverbod onacceptabel voor Humanistisch Verbond

Datum nieuwsfeit: 28-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Humanistisch Verbond
Zoek soortgelijke berichten

persbericht
OPGELEGD VACCINATIEVERBOD ONACCEPTABEL VOOR HUMANISTISCH VERBOND

De door de EU opgelegde beperking aan boeren en dierentuinen in hun keuzevrijheid om al dan niet te vaccineren acht het Humanistisch Verbond ouderwets, bevoogdend en in onze huidige samenleving moreel onhoudbaar. Daarnaast is het Verbond van mening dat we dieren niet langer mogen zien als uitsluitend producten voor consumptiedoeleinden, maar ze dienen te benaderen als te respecteren levende wezens met oog voor hun welzijn.

Het Humanistisch Verbond vindt het onverdraaglijk dat het verboden wordt om o.a. roodbonte runderen in natuurgebieden en dieren in dierentuinen tegen het zeer besmettelijke mond- en klauwzeer in te enten. Het is verbazingwekkend dat de Europese Commissie deze verantwoordelijkheid niet uit handen durft te geven vanwege puur economische belangen. Daarmee wordt de boeren hun keuzevrijheid ontnomen om wel of niet in te enten (met de daarbij zelf door de boeren te dragen consequenties voor de export). In een samenleving waarin boeren en consumenten deze verantwoordelijkheid zelf kunnen en willen dragen is zo'n situatie moreel niet houdbaar.

De door humanisten bepleite eigen verantwoordelijkheid en keuzevrijheid en het respectvol omgaan met anderen, geldt vanzelfsprekend ook voor het (omgaan met het) welzijn van dieren. Dit welzijn krijgt binnen de industriële exploitatie van dieren te weinig waarde. Met dieren wordt te vaak respectloos en meedogenloos omgegaan, varkens leven dag en nacht op roosters in het donker, kippen moeten dag en nacht op elkaar gepakt leven zonder frisse lucht. Ze worden volgestopt met krachtvoer, hormonen en met slachtafval. Er worden te veel dieren van hot naar her gesleept vanwege handelsvoordelen met als gevolg dat er nu -naast de BSE crisis- de zeer besmettelijke epidemie van mond- en klauwzeer is. Vele duizenden gezonde dieren worden afgemaakt met alle ellende voor de dieren en hun eigenaars.

De BSE kwestie leidde in Engeland al tot een debat over hamburgers en vleesproductie in ontwikkelingslanden. De dierenmishandeling in de huidige vorm heeft steeds meer negatieve effecten voor de mens. Onze maatschappij mag de dieren niet langer zien als uitsluitend voedselproducten, die uit winstbejag mogen leven in een industrietak die ook het milieu sterk vervuilt. Het Humanistisch Verbond vindt dat we een duidelijk geluid moeten laten horen voor een moreel aanvaardbare behandeling van dieren. Dat betekent onder andere dat een ieder naar eigen morele maatstaven keuzes moet kunnen maken die het welzijn van de dieren ten goede komen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor biologische produkten, door minder vlees te eten en door bereid te zijn meer te betalen voor ons voedsel. En door bijvoorbeeld te kiezen voor vaccineren.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie