Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP bepleit controle wervingscijfers door Rekenkamer

Datum nieuwsfeit: 29-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Den Haag, 29 maart 2001

Van Hoof moet met de billen bloot

SP bepleit controle wervingscijfers door Rekenkamer

Staatssecretaris Van Hoof heeft de Tweede Kamer maanden een vertekend beeld gegeven van de wervingsproblematiek bij Defensie. De uitlatingen van Landmachtbevelhebber luitenant-generaal M. Schouten in Nova, dat de Nederlandse krijgsmacht 'structureel ruim 3.000 soldaten tekort heeft' en 'door zijn hoeven zakt' als het wervingsprobleem niet snel op wordt gelost, bevestigen dit. SP Tweede-Kamerlid Harry van Bommel: 'Ik heb dit onderwerp talloze malen aan de orde gebracht, maar telkens werden wij met schimmige rekensommen en verschillen in definitie afgescheept. De ware omvang van de wervingstekorten bleef steeds onduidelijk. Ook gaven de wervingstekorten volgens de staatssecretaris geen aanleiding tot het bijstellen van het ambitieniveau. Nu uit berichten uit het hart van de krijgsmacht toch blijkt dat dit tekort wel degelijk operationele problemen oplevert, moet Van Hoof echt met de billen bloot. Alle rapporten moeten op tafel komen, en er moet een externe controle komen van de cijfers'.

Van Bommel zal vandaag nog bij de voorzitter van de Algemene Rekenkamer aandringen op een externe controle van alle cijfers. Van Bommel wil weten van de Rekenkamer of Defensie inderdaad het ambitieniveau waar kan maken. Eerder al bepleitte de SP om verschillende redenen het verlagen van het ambitieniveau. Van Bommel is overigens verbaasd dat Schouten, pas een week voor zijn vertrek met dit alarmerende bericht naar buiten komt, terwijl hij al 5 jaar bevelhebber is. Verantwoord militair leiderschap houdt volgens het kamerlid ook in dat problemen zoals nu naar buiten komen ook tijdens de actieve dienst in alle openheid aan de orde worden gesteld. Mocht uit een externe controle blijken dat de Kamer bewust om de tuin is geleid, dan moet volgens Van Bommel het vertrouwen in deze staatssecretaris worden opgezegd


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie