Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

De Vries: 'Waardering voor Calidad, vraagteken bij FIPA'

Datum nieuwsfeit: 29-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Staatssecretaris De Vries: waardering voor Calidad, vraagteken bij FIPA

Een persbericht bij het onderwerp Nederlands beleid 29 maart 2001
Tijdens de behandeling van de begroting voor Koninkrijksrelaties in de Eerste Kamer heeft staatssecretaris Gijs de Vries waardering geuit voor de voortgang van het Calidadprogramma op Aruba. Hij hechtte in het bijzonder belang aan de wetgeving over politieke partijen. Hij sprak de hoop uit dat de Staten deze spoedig zouden vaststellen, en dat de komende tijd ook de nodige wetgeving zou worden ingediend om giften aan politieke partijen openbaar te maken. De Vries ziet dergelijke wetgeving als een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van het openbaar bestuur en de democratie.
Gevraagd naar de stand van de overheidsfinanciën op Aruba citeerde de staatssecretaris de rapportage van de Arubaanse Centrale Bank, die becijferde dat het begrotingstekort in de eerste drie kwartalen van 2000 meer dan 100 miljoen florin bedroeg. Hij herinnerde aan de afspraak, dat Nederland bereid is bij te dragen aan de sanering van Arubaanse schulden, mits Aruba in 2001 begrotingsevenwicht tot stand brengt.
Sprekend over de mogelijke oprichting van een fonds (FIPA), waardoor de Arubaanse regering een groter bedrag aan investeringen zou kunnen uitgeven dan in de landsbegroting is voorzien, wees staatssecretaris De Vries op de open brief van de werkgeversorganisatie ATIA, waarin ernstige bedenkingen tegen een dergelijke stap worden geuit. Tevens maakte hij melding van de zorgen in politieke kring, dat langs deze weg het toezicht van de Staten op het gebruik van publieke fondsen door middel van de Rekenkamer zou kunnen worden ingeperkt, evenals het budgetrecht van de Staten. Hij herinnerde eraan dat artikel 29 van het Statuut van het Koninkrijk voorschrijft dat de Antillen en Aruba voor het aangaan van buitenlandse leningen de instemming moeten hebben van de Rijksministerraad. De staatssecretaris sprak de hoop uit de Tweede en Eerste Kamer op afzienbare termijn te kunnen informeren over de verenigbaarheid van de eventuele FIPA met het Statuut.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie