Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inhoud Tijdschrift voor de Sociale Sector

Datum nieuwsfeit: 29-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Aprilnummer Tijdschrift voor de Sociale Sector

Wat van ver komt, is lekker

29 maart 2001

De Nederlandse sociale sector importeert graag methodieken uit het buitenland. Soms wordt een aanpak letterlijk gekopieerd, in andere gevallen gaat er gedegen onderzoek en aanpassing aan de Nederlandse context aan vooraf. Het aprilnummer van Tijdschrift voor de Sociale Sector geeft een aantal voorbeelden van verscheepte methoden en beantwoordt de vraag: aan welke voorwaarden moet een geslaagde verscheping voldoen?

'Als we niet daadwerkelijk dat justitiekantoortje in die Parijse buitenwijk waren binnengestapt, zou Justitie in de Buurt er niet zijn gekomen. Het idee hebben we uit het buitenland gehaald, maar daar houdt het ook mee op. In de uitwerking zijn we onze eigen koers gaan varen.' Dat zegt Hans Boutellier, coördinerend beleidsambtenaar bij het ministerie van Justitie in een gesprek over de verscheping van Justitie in de Buurt.

Families First
'De introductie van Families First is een goed voorbeeld van hoe verscheping dient te gebeuren: zorgvuldig, breed en met een goede 'Transculturele vertaling' naar de Nederlandse context.' Een gesprek met Hans Jagers, een van de drijvende krachten achter Families First in Nederland.

Communities that Care
In vier Nederlandse pilotwijken wordt het jeugdbeleid op Amerikaanse leest geschoeid. Communities that Care wil voorkomen dat jongeren afglijden en moeilijk oplosbare problemen krijgen. Maar dat is niet het enige: de Amerikaanse gestructureerdheid wordt ook ingezet om de welzijnssector aan te harken.

Verder in dit nummer
Rennen en dromen in ICT-land
De verwachtingen over ICT en de Stad, het rapport van de commissie-Cerfontaine, waren hooggespannen. Eindelijk de sociale kwestie op de agenda van de ICT-ideologen. Eindelijk een kader voor de invulling en organisatie van een digitaal publiek domein. Maar nee, het mocht niet zo zijn. De commissie rent en droomt tegelijk, en vergeet daarbij om zich heen te kijken.

Opzoomeren als stille kracht
Initiatieven om de sociale cohesie te bevorderen blijven nogal eens steken in goede bedoelingen, blijkt uit onderzoek. Het Rotterdamse Opzoomeren is een voorbeeld van een succesvol ontmoetingsbeleid, zij het niet zonder spanningsvelden.

Abonnementen
Een abonnement op het Tijdschrift voor de Sociale Sector kost f 112,50 voor particulieren, f 172,50 voor instellingen en f 75,- voor studenten. ISSN 0921-2116.

Laatste update: 29 maart 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie