Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Publicatie verschenen over positionering kindercentra

Datum nieuwsfeit: 29-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Het spel en de spelers

Kindercentra in gesprek met hun partners

29 maart 2001

Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW is de publicatie Het spel en de spelers verschenen over de positionering van kindercentra. Hebben kindercentra een eigen sociaal-pedagogische opdracht of zijn ze het voortraject van het onderwijs, het verlengstuk van het gezin, de dependance van de jeugdhulpverlening of de kinderbewaarplaats van het bedrijfsleven?

Kindercentra zijn al lang geen randverschijnsel meer, integendeel. Tegenwoordig hebben ze een belangrijke functie in de samenleving. Kindercentra zijn dan ook interessante partners voor ouders, overheden en andere maatschappelijke actoren. Veel organisaties doen een appèl op kindercentra om partner te zijn. Hierdoor krijgen kindercentra naast hun basisfuncties steeds meer maatschappelijke opdrachten. Zo vraagt de overheid het peuterspeelzaalwerk om bij te dragen aan voor- en vroegschoolse educatie in achterstandswijken van grote en middelgrote steden.

Uitgangspunten
Hoe verhouden dergelijke vragen zich tot de basisbehoeften van kinderen en in hoeverre leveren ze een bijdrage aan hun welbevinden? Zijn het de pedagogische uitgangspunten die bepalen hoe kinderen worden opgevangen of is dat de 24-uurseconomie? Accepteren kindercentra ontwikkelingsdoelen die ontleend zijn aan het onderwijs? De aanspraken van derden lijken soms eenzijdig een stempel te drukken op het aanbod, waardoor de pedagogische dimensie van het werken in kindercentra onder druk komt te staan.
Positie
Kindercentra moeten hun positie ten opzichte van de andere spelers op het maatschappelijk speelveld bepalen. Op welke manier kunnen kindercentra tegemoetkomen aan de vragen van deze en andere spelers, zonder het kind uit het oog te verliezen? Kindercentra kunnen deze vraag alleen beantwoorden in samenspraak met ouders, overheden, bedrijfsleven en andere maatschappelijke actoren. Het spel en de spelers levert een bijdrage aan het debat over de positionering van kindercentra.

Bestellen
Het spel en de spelers. Kindercentra in gesprek met hun partners (106 blz.) is geschreven door Anke van Dijke en Linda Terpstra en kost f 35,-. ISBN 90-5050-862-6 en bestelnummer E 224045. Verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail (bestel@nizw.nl).

Contact
Afdeling Verkoop, e-mail: (bestel@nizw.nl)

Laatste update: 29 maart 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie