Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Slechts eenderde werknemers heeft afspraken zorgverlof

Datum nieuwsfeit: 29-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

www.minszw.nl

MIN SZW: Slechts eenderde werknemers onder CAO met zorgverlof

Nr. 2001/56
29 maart 2001

Slechts eenderde werknemers heeft CAO met afspraken over zorgverlof

Het aantal CAO.s met afspraken over zorgverlof is licht gestegen van 20 procent in 1998 tot 27 procent in 1999. Deze cao.s zijn van toepassing op een minderheid van het aantal werknemers, namelijk 31 procent. In ongeveer de helft van de CAO.s met afspraken over zorgverlof gaat het om enigerlei vorm van betaald verlof. De duur van het zorgverlof verschilt sterk.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie over 1999 naar afspraken over arbeid en zorg in CAO.s. Staatssecretaris Verstand van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het onderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd.
De Arbeidsinspectie onderzocht 139 CAO.s in de markt-, zorg- en overheidssector. Deze CAO.s zijn van toepassing op ruim 4,9 miljoen werknemers oftewel bijna 90 procent van het totaal aantal werknemers dat onder een CAO valt.

In 40 CAO.s (29 procent) zijn afspraken gemaakt over loopbaanonderbreking. In 11 CAO.s gaat het om langdurig onbetaald verlof. In 18 CAO.s maakt het langdurig verlof onderdeel uit van een verlofspaarregeling. In 10 CAO.s wordt specifiek verwezen naar de Wet Financiering Loopbaanonderbreking.

In 53 CAO.s (38 procent) zijn bepalingen gevonden over het sparen van verlof. In alle gevallen gaat het om het sparen van tijd (vakantiedagen, overuren en dergelijke) en niet van geld. Gezamenlijk zijn deze CAO.s van toepassing op 48 procent van het totaal aantal werknemers.
Verder zijn in 31 CAO.s (22 procent) afspraken gemaakt over het .kopen. van vakantiedagen. In 25 CAO.s is het aantal dagen dat .gekocht. mag worden gespecificeerd. Dit varieert van 2 tot en met 15 dagen.

In 65 CAO.s (47 procent) zijn concrete afspraken aangetroffen over verlof bij adoptie van een kind. Deze CAO.s zijn van toepassing op 52 procent van het aantal werknemers. De duur van het verlof loopt uiteen van 1 tot en met 10 dagen.

Bepalingen over het kraamverlof voor partners zijn aangetroffen in 129 CAO.s (93 procent). In alle gevallen gaat het om betaald verlof. De duur van het betaald verlof is in 128 CAO.s nader gespecificeerd. Het merendeel van de CAO.s kent een kraamverlof van 2 dagen.

Eerder had staatssecretaris Verstand al de cijfers over kinderopvang uit deze onderzoeken bekendgemaakt. Het aantal CAO.s met concrete afspraken over kinderopvang bleek toegenomen van 55 procent in 1998 en 56 procent in 1999 tot ongeveer 60 procent in 2000.

De Arbeidsinspectie heeft ook gekeken naar de nieuwe CAO-akkoorden met een ingangsdatum op of na 1 januari 2000. Hierbij zijn 66 CAO.s onderzocht. In 29 CAO.s zijn nieuwe of gewijzigde bepalingen aangetroffen over verlofvormen. Hierbij gaat het in 16 CAO.s om zorgverlof, in 11 CAO.s om ouderschapsverlof en in 6 CAO.s om adoptieverlof.

29 mrt 01 16:35

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie