Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

RDW voegt afdelingen samen tot divisie Voertuigtechniek

Datum nieuwsfeit: 29-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
RDW Centrum voor voertuigtechniek

Zoetermeer, 29 maart 2001

Voertuigtechniek

RDW voegt technische afdelingen samen tot divisie Voertuigtechniek

De RDW-afdelingen Toelating Wegvoertuigen en Keuring & Toezicht zijn samengevoegd. Vanaf 1 april 2001 gaan zij verder als divisie Voertuigtechniek.

De RDW streeft met deze herstructurering een betere dienstverlening en een betere bedrijfsvoering na. Kortere doorlooptijden, een eenduidige omgang met wet- en regelgeving, vaste aanspreekpunten voor de klant en duidelijkheid over producten en kosten zijn hierbij speerpunten.

Voertuigtechniek kent vier bedrijfsprocessen: Typegoedkeuring (TGK), Individuele Keuring (IK), Algemene Periodieke Keuring (APK) en Toelating Exceptioneel Transport (TET).

Typegoedkeuring

Dit betreft het testen en toelaten van nieuwe of aangepaste typen personenauto's, bedrijfswagens, aanhangwagen/opleggers en bussen of onderdelen hiervan, die in serie worden gemaakt volgens een beheerst productieproces dat garandeert dat alle producten van een serie identiek zijn. Binnen dit bedrijfsproces verricht Voertuigtechniek testen, worden typen van voertuigen toegelaten en wordt toezicht gehouden op het produktieproces bij de fabrikant.

Individuele Keuring

Dit bedrijfsproces behandelt de toelating van individuele voertuigen die niet in serie worden gemaakt. Deze voertuigen zijn van particuliere klanten of van importeurs en fabrikanten. De voertuigen moeten in de keuringsstations gekeurd worden alvorens zij een kenteken kunnen ontvangen. Voor bouwers van speciale voertuigen zoals voertuigen voor koelervervoer en het vervoer van gevaarlijke stoffen of rijdende werktuigen en opbouwers is binnen dit bedrijfsproces een speciale afdeling ingericht, namelijk Individueel Keuren Speciaal ingericht. Deze afdeling keurt de speciale voertuigen in de regel bij de fabrikant aan huis.

Algemene Periodieke Keuring

Binnen dit bedrijfsproces wordt toezicht gehouden op de uitvoering van de APK door ruim 9000 keuringsinstanties in Nederland. Daarnaast wordt hier de inbouw van tachografen, snelheidsbegrenzers en LPG-installaties gecontroleerd.

Toelating Exceptioneel Transport

TET verleent ontheffingen voor transporten over de weg die hoger, breder, langer of zwaarder zijn dan wettelijk is toegestaan.

In week 16 ontvangen de klanten van de RDW een RDWijzer special waarin de veranderingen bij TW en K&T uitgebreid toegelicht worden.

Informatie voor redactie

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u bellen met Heleen van Noord (079) 345 79 87 of Thérèse de Vroomen (079) 345 83 70.

RDW Centrum voor voertuigtechniek en informatie

De RDW registreert gegevens van voertuigen, hun eigenaren/houders en de afgegeven documenten zoals kenteken- en rijbewijzen. Het verstrekken van informatie over deze zaken aan derden hoort hierbij. Daarnaast bewaakt de RDW de veiligheid- en milieuaspecten van het Nederlandse voertuigpark en schept zij voorwaarden ter voorkoming van fraude en criminaliteit. Vanuit deze achtergrond voert de RDW overleg in EU- en ECE-verband, speelt zij een belangrijke rol in de internationale informatie-uitwisseling en adviseert zij belanghebbenden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie