Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Prof. J. Frazer Mustard als eerste op Querido-leerstoel

Datum nieuwsfeit: 29-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

29 maart 2001

Prof. J. Frazer Mustard als eerste op Querido-leerstoel

Prof. J. Frazer Mustard houdt op donderdag 29 maart de eerste Querido-lezing met de titel Early child development: a pathway to learning, behaviour and health throughout life. Mustard zal het komende half jaar als eerste de Querido-leerstoel aan de Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam bezetten.

De Querido-leerstoel is genoemd naar prof.dr. Andries Querido (1912-2001), die in de periode 1965 - 1969 de grondlegger en eerste decaan was van de Faculteit der Geneeskunde en
Gezondheidswetenschappen van de EUR. De leerstoel is ingesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Doel van de Querido-leerstoel is bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuwe visies op medisch-wetenschappelijk onderzoek, medische opleidingen en de gezondheidszorg en daarmee aan de toekomstige volksgezondheid in Nederland. De Querido-leerstoel zal steeds tijdelijk worden bezet door personen die in hun werk hebben aangetoond dat ze dergelijke nieuwe visies kunnen ontwikkelen en in de praktijk vormgeven.

Prof. J. Frazer Mustard is de grondlegger van The Canadian Institute for Advanced Research, dat tot doel heeft toponderzoekers uit verschillende disciplines bij elkaar te brengen om complexe problemen te onderzoeken. Daarnaast is hij arts en onderzoeker met een grote staat van dienst in het onderzoek naar de rol van bloedplaatjes bij het ontstaan van trombose en hart- en vaatziekten.

Tijdens de eerste Querido-lezing gaat Mustard in op de integratie van biologische, medische en sociaal-wetenschappelijke kennis bij het onderzoek naar de rol van biologische en sociale omgevingsfactoren in de groei en ontwikkeling van kinderen. Er zijn overtuigende aanwijzingen dat zeer vroege omgevingsfactoren en ervaringen van het kind in hoge mate bepalend zijn voor gedrag, intellectuele mogelijkheden en zelfs gezondheid op volwassen leeftijd. Het ontrafelen van de betekenis van deze factoren vormt een van de grootste wetenschappelijke uitdagingen voor de komende decennia.

Voorafgaand aan de Querido-lezing gaat prof. Richard Tremblay (University of Montreal) in op de vroege ontwikkeling van sociaal gedrag en zet prof.dr. Jacques van der Gaag (EUR) de betekenis uiteen van investeren in de vroege ontwikkeling voor economie en samenleving.

Noot voor de pers
Eerste Querido-lezing, 29 maart 2001
Tijd: 14.00 uur 17.00 uur
Plaats: Woudestein Senaatszaal
Info: Fred Balvert, voorlichter Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen,
tel (010) 408 8056, e-mail: (balvert@facb.fgg.eur.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie