Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Juridisch gevecht over domeinnaam betuwe-route.nl

Datum nieuwsfeit: 29-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht - 28 maart 2001

Overheid probeert critici van betuwelijn de mond te snoeren

Milieugroepering gaat juridisch gevecht aan met de staat over domeinnaam betuwe-route.nl in kort geding a.s. donderdag

De Staat der Nederlanden en NS Railinfrabeheer B.V. eisen donderdag 29 maart in de Arrondissementsrechtbank te Utrecht de domeinnaam betuwe-route.nl op van Stichting Jongeren Milieu Producties. Met deze eis wil de overheid tegenstanders van de omstreden goederenspoorlijn een podium ontnemen. De domeinnaam wordt gebruikt door critici van de Betuwelijn, onder het motto "Betuweroute? Zet er een streep door!".

Gerbrand Oudenaarden, bestuurslid van Stichting Jongeren Milieu Producties: "De Betuweroute is een overheidsproject, waarover de overheid eerlijke voorlichting moet geven. Maar de site van de overheid, www.betuweroute.nl (zonder streepje) is een propagandasite, gericht op het creëren van een draagvlak voor deze controversiële goederenspoorlijn. Kritiek is er nauwelijks te vinden. Met de claim op de domeinnaam 'met het streepje' ontneemt de overheid tegenstanders de mogelijkheden op een fatsoenlijke manier aan het openbare debat deel te nemen."

De Advocaat van de Stichting, Mr. Jaap Haeck stelt zich op het standpunt dat van misleiding of verwarring geen sprake kan zijn. Hij meent dat indien de burger iets wil weten over de betuweroute, hij het meest voor de hand liggende domein zal intikken: betuweroute.nl. En dat is het domein van de overheid. Om bij de webiste van de Stichting terecht te komen, moet je er van op de hoogte zijn dat er een domein is met streepje. Haeck is van mening dat de overheid met het domein betuweroute.nl naast domeinnamen als overheid.nl en minvenw.nl, het beste platform heeft om haar visie te uiten. Als de overheid alle variaties op dit thema wil claimen, gaat zij een stap te ver, zo stelt Haeck.

Met economische en ecologische argumenten wordt steeds meer fundamentele kritiek geuit op de Betuweroute geuit. Een rapport van de Rekenkamer veroordeelde in juni 2000 de uitgangspunten, rekenmodellen en besluitvorming waarop het besluit tot aanleg van de Betuweroute genomen is.

Meer informatie:
Gerbrand Oudenaarden, Stichting Jongeren Milieu Producties, tel. 030-2387516 / 06-53151921
Mr. Jaap F. Haeck, Steinhauser Hoogenraad, Advocaten, tel. 020-3013040

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie