Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Toespraak minister-president Kok verloving Willem Alexander

Datum nieuwsfeit: 30-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST
30 maart 2001

TOESPRAAK VAN DE MINISTER-PRESIDENT

Het verheugt mij bijzonder dat ik nu reeds ­ als eerste na Hare Majesteit de Koningin en prins Claus ­ namens de rijksministerraad mijn gelukwensen mag richten tot het vandaag verloofde paar. Ik weet zeker dat ik spreek namens zeer velen in Nederland, in de Nederlandse Antillen en in Aruba wanneer ik Prins Willem Alexander en Maxima Zorreguieta van harte feliciteer met deze verloving en hun voorgenomen huwelijk. Een bijzonder huwelijk, aangezien het hier de toekomst van onze Kroonprins betreft.

Ik heb de afgelopen maanden vaak en langdurig met de Kroonprins en zijn aanstaande bruid gesproken. Dat waren inhoudelijk intensieve, plezierige ontmoetingen. De inzet en toewijding van hen beiden heeft grote indruk op mij gemaakt.
Vanzelfsprekend hebben wij samen indringend gesproken over de opvattingen en gevoelens in ons land met betrekking tot ernstige gebeurtenissen in de recente geschiedenis van Argentinië.

Namens de regering heb ik zojuist een brief gestuurd aan de beide Kamers der Staten Generaal. Daarin wordt ook op dit onderwerp ingegaan, op een wijze die naar mijn overtuiging rekening houdt met wat hierover in onze bevolking leeft. Ik zal daar zodadelijk in een aansluitende persconferentie nader over spreken.

In haar brief aan het parlement heeft de regering tevens aangekondigd voor het huwelijk toestemming aan de Staten Generaal te zullen vragen. In mijn gesprekken met de Prins van Oranje en met zijn toekomstige echtgenote heb ik mogen vaststellen dat zij zich van hun toekomstige verantwoordelijkheid zeer bewust zijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij zich in de komende jaren vol overgave verder zullen voorbereiden op de zware taken die op hen wachten.

Van Maxima kan ik zeggen dat zij zich met volle overtuiging zal wijden aan het nieuwe leven dat voor haar vanaf vandaag begint. Ik weet zeker dat Maxima ­ zij aan zij met Willem- Alexander ­ de harten van de Nederlandse bevolking zal weten te winnen.

Wij zien de komende verbintenis met het volste vertrouwen tegemoet. Ik wens het jonge paar nogmaals alle geluk, en een goede toekomst.

RVD, 30 maart 2001
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie