Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NRG: Niemand is geschikt voor de troon

Datum nieuwsfeit: 30-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) vindt dat de Tweede Kamer niet voor de goedkeuringswet van het huwelijk van Willem Alexander en Maxima Zorreguieta kan stemmen. Niet alleen vanwege de twijfel over de persoon Maxima en haar vader maar vooral omdat niemand voor een onmenselijk systeem als de monarchie geschikt is.

Jorge Zorreguieta is wat het NRG betreft persona non grata in Nederland. Niet alleen tijdens de verloving en het huwelijk maar ook daarbuiten. Het is niet uit te leggen dat Nederland als pleitbezorger van de internationale rechtsorde deze man zou toelaten. De afstand die Maxima Zorreguieta heeft genomen van de misdaden tegen de menselijkheid van het Videla regime komt als mosterd na de maaltijd. Doordat zij dit niet al een jaar geleden deed of nog vóór zij iets met Willem-Alexander van doen had (zoals haar halfzus Dolores) heeft het de schijn van een ingefluisterde RVD-verklaring tegen. Willem-Alexander heeft zich de afgelopen maand echter ook zelf gediskwalificeerd door als gediplomeerd historicus te verwijzen naar een oud-dictator als "open bron" voor de onschuld van zijn aanstaande schoonvader.

In een volwassen democratie is de wijze waarop iemand zijn of haar persoonlijke leven inricht een zaak voor wat het behoort te zijn: de privé-sfeer. In een monarchie hebben we te maken met onverkwikkelijke speculaties, met een RVD, met bewindslieden met een spreekverbod en met een getergde premier die schippert tussen de wensen van de koninklijke familie en zijn ministeriele verantwoordelijkheid. Dat Maxima en Willem Alexander willen trouwen is hun zaak; parlementaire toestemming waardoor Willem Alexander zijn aanspraak op de troon behoudt zit er echter niet in. Artikel 28 van de Grondwet, dat voorziet in de toestemmingswet, is er juist voor bedoeld om ongewenste allianties van het (toekomstige) staatshoofd te voorkomen. Zolang de monarchie bestaat moeten we ook haar constitutionele inbedding serieus nemen.

De hele affaire heeft blijkens een peiling van RTL4 tot een dramatische daling geleid van het aantal Nederlanders dat voorstander is van de monarchie. Een jaar geleden was dat nog 87 procent inmiddels 62 procent. Dat is ook logisch: de monarchie functioneert het beste zonder ter discussie te staan. De kwestie Zorrguieta leidt tot een ontmythologisering van de monarchie en dat is alleen maar goed.

Voor inlichtingen: Ewout Irrgang (voorzitter) (070) 318 38 12 (werk) of (020) 670 31 77 (privé) of Paul van der Heijden (secretaris) (020) 624 84 95 www.republiek.myweb.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie