Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Zorgplichtbepalingen in het strafrecht

Datum nieuwsfeit: 30-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Universiteit Maastricht
Wetenschapsagenda maart 2001

Promotie mw.mr. M.J.C. Visser
in de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.
Zorgplichtbepalingen in het strafrecht.
Promotores: Prof.dr. M.G. Faure L.LM; Prof.mr. Th.A. de Roos, UL. Vrijdag 30 maart, 14.00 uur

Zorgplichten zijn omstreden. Dit is zeker het geval wanneer de overheid het zorgen verplicht stelt en het niet betrachten van de "juiste" mate van zorg strafbaar stelt. Dergelijke zorgplichten zijn opgenomen in bijvoorbeeld de Wegenverkeerswet, de Wet Luchtverkeer, de Arbeidsomstandighedenwet, de Wet bodembescherming en de Wet milieubeheer. Belangrijke algemene vereisten van behoorlijke regelgeving worden in dit onderzoek voor het strafrecht geherformuleerd. Een aantal zorgplichtbepalingen wordt hieraan getoetst. Hierdoor wordt duidelijk waar en waardoor knelpunten (kunnen) ontstaan bij de toepassing én toepasselijkheid van deze bepalingen. Teneinde deze knelpunten weg te nemen of te voorkomen worden concrete aanbevelingen gedaan aan de wetgever, het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht. Ook advocaten kunnen hier hun voordeel mee op doen. Indien de aanbevelingen worden gerealiseerd, kunnen de knelpunten (deels) worden opgelost. Tevens is het dan mogelijk te komen tot een evenwichtiger systeem van strafbaarstellingen. Dit zal, zeker op de langere termijn, de waarborgfunctie én de instrumentele functie van het strafrecht ten goede komen.

Noot voor de pers
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 2671/3084/2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren 06 2127 5612. Mailto:pers@voorlichting.unimaas.nl.
De persberichten van de UM staan op Internet www.pers.unimaas.nl.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie