Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: karakterisatie TiN en WC/C coatings

Datum nieuwsfeit: 30-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Harde, gladde coatings geven gereedschap lange levensduur

Materiaal voor gereedschap wordt meestal gekozen op grond van eigenschappen als sterkte en taaiheid. Een coating dient dan om slijtage tegen te gaan. Als coating worden tegenwoordig opgedampte deklagen TiN (titanium stikstof) of WC/C (wolframcarbide/carbon) multilagen gebruikt. Nuno Marcolino noemt de toepassing van de harde TiN coatings een van de belangrijkste technologische verbeteringen bij modern snijgereedschap, maar verdere verhoging van de slijtvastheid is toch nog mogelijk. Zijn onderzoek richtte zich op een betere karakterisatie van de microstructuur en mechanische eigenschappen van TiN en WC/C coatings. Bovendien geeft hij een overzicht van de processen die voorafgaan aan breuk. Het onderzoek maakt het mogelijk om beter te voorspellen hoe goed de coatings zich in de praktijk zullen houden. Hardheid, maar ook een goed gepolijst oppervlak blijken de belangrijkste factoren die bijdragen aan een lange levensduur. /JS

Marcolino Carvalho (Mozambique, 1971) studeerde 'applied physics' aan de universiteit van Lissabon. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de onderzoeksgroep Materiaalkunde van afdeling Technische natuurkunde en binnen het Materials Science Centre. TNO financierde het onderzoek. Marcolino werkt momenteel als postdoc onderzoeker bij het Netherlands Institute for Metals Research.

Datum en tijd

vrijdag 30 maart 2001, 14.15 uur

Promovendus

N.J. Marcolino Carvalho, tel. (050)363 49 08, e-mail: (m.carvalho@phys.rug,nl) (werk)

Proefschrift

Low friction and wear resistant coatings: microstructure and mechanical properties

Promotor

prof.dr. J.Th.H. de Hosson

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie