Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tijdelijke 24-uursvoorziening voor verslaafden in Utrecht

Datum nieuwsfeit: 30-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Utrecht
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Utrecht

COMBINATIE 24-UURS WOONVOORZIENING IN WIJK ZUID MET STOPPLAATS TUSSENBUS

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen om een tijdelijke 24-uursvoorziening in de wijk Zuid voor 10 tot 15 verslaafde dak- en thuislozen te combineren met een stopplaats van de Tussenbus aan de Baden Powellweg
1c.
Op 28 september 2000 heeft de gemeenteraad project BinnenPlaats de opdracht gegeven een vervolgonderzoek te starten naar een alternatieve locatie in plaats van de afgewezen locatie aan de Amethistweg in de wijk Zuid. Tevens is op 16 november 2000 door de gemeenteraad een motie aangenomen waarin de locatie Baden Powellweg 1c genoemd is als standplaats voor de Tussenbus vanaf 15 mei 2001.

Het projectbureau BinnenPlaats heeft in samenwerking met de politie en vertegenwoordigers van de gemeente (waaronder wijkbureau Zuid) naar andere mogelijkheden gezocht. Dat was een zeer moeilijke opgave. Uiteindelijk kwam er maar één mogelijke optie in de wijk naar voren, namelijk aan de Baden Powellweg. Anders dan in de wijk Noordwest waren in Zuid geen alternatieven door bewoners aangedragen en hadden bewoners zich niet aangemeld om mee te zoeken of anderszins betrokken te raken bij deze zoektocht.

Het college heeft nu besloten tot de locatie waar tot 8 maart de Nachtopvang in Zelfbeheer (NOIZ) gevestigd was, tegenover het politiebureau. Op deze locatie zal een tijdelijk woonvoorziening komen waardoor het mogelijk is de deuren eind 2001 te openen. Deze voorziening zal overgaan in een permanente voorziening in Leidsche Rijn in 2005.

De locatie Baden Powellweg ligt nog net in Utrecht Zuid en ligt in feite op een vier-wijkenpunt. Het college realiseert zich dat deze locatie grenst aan de Watervogelbuurt, de Dichterswijk en de Vaartsebuurt. Andere mogelijk geschikte locaties zijn ook bekeken en onderzocht. Maar deze vielen af omdat ze niet beschikbaar waren of niet voldeden aan de aandachtspunten die de raad heeft vastgesteld voor de BinnenPlaats locaties.

In deze tijdelijke 24-uurs woonvoorziening is het plan 10 tot 15 verslaafde dak- en thuislozen te huisvesten. Vanaf 15 mei zal de Tussenbus van 's morgen 7.00 tot 9.00 uur en 's avonds van 21.30 uur tot middernacht op deze locatie zijn stopplaats hebben. De bus is dan open om soep, koffie, brood en dekens te verstrekken aan dak- en thuislozen. Samen met de politie en de Tussenbus zal een beheerplan voor de omgeving van de Baden Powellweg 1c worden opgesteld.

De komst van de locatie op de Baden Powellweg betekent, dat samen met de tijdelijke locatie op de Sartreweg, voor het eind van dit jaar in Utrecht voor 35 tot 40 verslaafde dak- en thuislozen huisvesting kan worden gerealiseerd. Met dit besluit wordt een zevende locatie voor een 24-uursvoorziening voorgesteld, naast de al eerder door de raad vastgestelde locaties Sartreweg, Kogllaan, terrein Overvecht Ziekenhuis, Leidsche Rijn, Bolksbeekstraat en Maliebaan.

De omwonenden van de Baden Powellweg 1c alsmede de leden van de wijkcommissie Zuid, Oost, Zuidwest en Binnenstad worden schriftelijk op de hoogte gesteld en uitgenodigd voor een informatieavond op 10 april. Verder heeft wethouder Spekman donderdagavond 29 maart de wijkmanagers en de overleggroepen van die vier wijken geïnformeerd.

Op 17 april 2001 zal dit besluit met de commissie Maatschappelijke Opvang en Volksgezondheid worden besproken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie