Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Legerkamp uit Tachtigjarige Oorlog ontdekt in Breda

Datum nieuwsfeit: 30-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

30-03-2001

Legerkamp uit Tachtigjarige Oorlog ontdekt in Breda Archeologen hebben in Breda een volledige legerplaats uit de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) teruggevonden. Het kamp heeft een oppervlakte van circa 4 hectare. Het maakte deel uit van de belegeringslinie die in 1637 is opgeworpen tijdens het beleg van de vesting Breda door het Staatse leger dat onder leiding stond van stadhouder Frederik Hendrik, prins van Oranje.

De gemeente Breda voert sinds geruime tijd archeologisch onderzoek uit op het toekomstige bedrijventerrein Steenakker. De opgravingen waren tot nu toe vooral gericht op sporen van bewoning uit de periode vanaf de midden bronstijd tot de vroege middeleeuwen. Met de vondst in Breda kan voor het eerst in Nederland een compleet legerkamp uit de Tachtigjarige Oorlog onderzocht worden.

Belegeringswerken
Tamelijk onverwacht kwamen over een afstand van enkele honderden meters ook sporen van belegeringswerken uit de Tachtigjarige Oorlog tevoorschijn. Volgens 17de-eeuwse kaarten maakt het onlangs aangetroffen militaire kamp deel uit van de belegeringswerken die in 1637 zijn opgeworpen voor het beleg van Breda. Breda lag als vestingstad in de Tachtigjarige Oorlog voortdurend in de frontlinie. In deze strijd tussen de noordelijke en Spaanse Nederlanden is de stad vijf maal van bezetter gewisseld. Het beleg van 1637 ging gepaard met de aanleg van een 30 kilometer lange zogenaamde circumvallatielinie, een linie opgeworpen om de belegeraar in de rug te dekken tegen een eventuele aanval van een ontzettingsleger. Deze linie bestond uit wallen, loopgraven, legerkampen en schansen. Het beleg en inname van Breda in 1637 is de laatste grote militaire confrontatie van de Tachtigjarige Oorlog. Brabant is daarmee definitief ingelijfd bij de Republiek.

Legerkamp Steenakker
Het kamp op Steenakker heeft een oppervlakte van circa 4 hectare. Het heeft de vorm van een vierkant hoornwerk. Dit is een versterking die buiten de linie uitsteekt en aan de frontzijde op de hoeken twee halve bastions bezit. Het kamp wordt grotendeels omgeven door een dubbele gracht, vermoedelijk met een aarden wal. De achterzijde, in dit geval de zijde gericht naar de belegerde stad, was slechts versterkt met een enkele gracht-met-wal.
Van het kamp is vooral de dubbele omgrachting aangetroffen. De soldaten waren binnen in het kamp vermoedelijk gelegerd in tenten. Hier is tot nu toe weinig van teruggevonden. Wel zijn er talrijke kuilen met afval, (aardewerk, etensresten, tabakspijpen) aangetroffen. Over het hele terrein zijn ook musketkogels en schoengespen gevonden. Tussen de tenten lagen vermoedelijk verschillende kampvuurplaatsen en er is zelfs een gemetselde haard teruggevonden. Twee waterputten midden in het kamp waren gemaakt van oude wijnvaten.

Eind vorig jaar waren reeds binnen het legerkamp vijf graven van, naar nu blijkt, soldaten aangetroffen. Het gaat om vijf mannen die in leeftijd variëren van 20 tot 50 jaar. De oudste persoon heeft meerdere botbreuken gehad die allemaal weer hersteld zijn. Waarschijnlijk hebben we hier te maken met een veteraan die heel wat veldslagen heeft meegemaakt.

Het archeologisch onderzoek op Steenakker wordt de komende maanden voortgezet. Belangstellenden kunnen dinsdag 3 april aanstaande een bezoek brengen aan de opgraving. De rondleiding start om 15.00 uur nabij de kruising Lunetstraat Veldsteen. Voor meer informatie of groepsrondleidingen kunnen belangstellenden contact opnemen met mw. C. Brandenburgh, telefoon (076) 529 93 39.

Breda, 30 maart 2001

Noot voor de pers: voor meer informatie en voor een bezoek aan het terrein kunt u contact opnemen met mw. C. Brandenburgh, telefoon (076) 529 93 39. Zij heeft ook beeldmateriaal ter beschikking.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie