Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitspraken Kok in Met het oog op morgen

Datum nieuwsfeit: 31-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken


1red9338
30-3-2001, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.04 uur

MINISTER-PRESIDENT KOK, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE

MINISTERRAAD, OVER DE VERLOVING VAN DE PRINS VAN ORANJE MET

MÁXIMA ZORREGUIETA

GREYN:
Is 'opgelucht' een goede typering voor hoe u zich voelt?

KOK:
Opgelucht, dat lijkt alsof je zo somber was vlak daarvoor. Ik ben heel positief gestemd, ik heb een prettig gevoel, omdat ik heel tevreden ben met de manier waarop het gelopen is vandaag. Ik heb net ook natuurlijk de persontmoeting van de Prins van Oranje en Máxima gezien. Dat was dacht ik ook heel erg overtuigend. En dat doet je goed, als je naar een bepaald resultaat hebt toegewerkt met elkaar.

GREYN:
Maar het was toch een hele klus?

KOK:
Natuurlijk. Maar ik ben altijd wel toch overtuigd geweest van hoe de contouren van een uitkomst ongeveer moesten zijn. En ik weet natuurlijk nu ook al een paar weken hoe die uitkomst is. Ik bedoel: op 16 maart heeft de heer Van der Stoel namens mij zijn werkzaamheden afgerond, na de gesprekken met vader Zorreguieta. Dus voor mij is wat nu voor iedereen nieuw is natuurlijk al twee weken bekend.

GREYN:
Iedereen wijst erop dat de rol van de minister-president deze keer zoveel belangrijker was dan vorige keren. Hoe is dat te verklaren?

KOK:
Ik ken al die vorige keren niet. Wat bedoelt u?

GREYN:
U kent de geschiedenis toch wel?

KOK:
Jawel, maar ik was toen geen minister-president. Tenzij u natuurlijk andere verlovingen en aanstaande huwelijken van prinsen in het recente verleden bedoelt.

GREYN:
Ik bedoel bijvoorbeeld de verloving tussen de toenmalige prinses Beatrix en Claus. Daar heeft de minister-president toen niet echt zoveel werk voor moeten doen.

KOK:
Ik heb eigenlijk nu mijn handen vol gehad, zeker in het afgelopen half jaar, met het in goede banen leiden van dit gebeuren, en ik ben eigenlijk aan een vergelijkend warenonderzoek met dertig jaar geleden nog niet toegekomen.
GREYN:
Wanneer had u eigenlijk echt zicht op dat het echt goed zou aflopen?

KOK:
Op 16 maart.

GREYN:
Wat gebeurde er toen?

KOK:
Toen was de heer Van der Stoel klaar. Om heel precies te zijn: een paar dagen daarvoor had ik telefonisch de informatie gekregen, toen de heer Van der Stoel zijn laatste gesprek voerde met de heer Zorreguieta, in Sao Paulo, op 10 maart om precies te zijn. Toen wist ik dus dat de kogel door de kerk was, dat we klaar waren. En toen kon dus ook alles worden gedaan om het schema af te werken zoals zich dat nu vandaag heeft ontvouwd.

GREYN:
U heeft straks het een en ander verteld over de rol van de vader van Máxima. Hij komt niet op de bruiloft. Maar u zei: u kunt niet zeggen dat hij persona non grata is, dat hij een ongewenst persoon is. Waar ligt de grens?

KOK:
Nou ja, kijk: de heer Zorreguieta heeft een heleboel internationale functies en maatschappelijke activiteiten in zijn eigen land en daarbuiten, en zolang hij niet ergens voor zou worden aangeklaagd of ergens van zou worden beschuldigd waar consequenties door rechters aan worden verbonden, is hij een vrij burger in ieder land van de wereld. Hij komt overal, dus waarom zou hij niet in Nederland komen? Maar waar het hier om ging is dat zijn aanwezigheid bij een huwelijk een zodanige belastende werking zou hebben, ook op de entree en de positie van Máxima hier, dat die afweging moest worden gemaakt, samen met hem natuurlijk, of daarvan kon worden afgezien. Moet u ook eens even nagaan: als vandaag de verloving was geweest, en die is nu geweest, en daar zou de mededeling bij zijn gekomen 'er wordt begin volgend jaar getrouwd, maar we kunnen voorlopig de eerstkomende negen maanden nog niet zeggen of de heer Zorreguieta daar wel of niet komt', dan was het land gespleten geweest. Dan hadden we werkelijk hier een zinderende discussie gehad, met voors en tegens en stemmingen in het parlement. Wie zou daar de dupe van zijn geweest? Máxima en de Prins van Oranje, en het draagvlak voor de monarchie. Dus die afweging moest worden gemaakt en we moesten vervolgens op een einduitkomst uitkomen waar de vader dat zelf inzag. En dat heeft de heer Van der Stoel, die natuurlijk buitengewoon begaafd is, ook op dit soort terreinen, en een enorme reputatie heeft op het punt van mensenrechten en democratie, namens de Nederlandse regering, of om precies te zijn namens mij, gedaan. Ik heb dat natuurlijk met hele korte lijnen met Van der Stoel gedaan. Steeds ook goed overlegd met de Koningin, met de Prins en met Máxima. En dat heeft uiteindelijk tot het gewenste resultaat geleid. Het is niet zo dat we niet zouden wensen dat de vader bij deze dochter was bij het huwelijk. Ik denk dat je dat iedere dochter moet toewensen, dat de vader daar wel bij is. Maar in dit geval was het maatschappelijk belang, het landsbelang ook zodanig in het geding dat dit de enig mogelijke uitkomst was.
GREYN:
Als we terugkijken op deze periode, is het een van de zwaarste klussen die u als minister-president heeft gehad?

KOK:
Dit was vrij ingewikkeld, dat kan ik niet ontkennen. Het is van een andere aard dan een heleboel moeilijke politieke opgaven waar je ook voor staat. We staan ook binnenkort voor een lastige begroting. Daar worden ook regelmatig grote woorden binnen en buiten de coalitie over gesproken, dus dat wordt ook behoorlijk stevig. Maar dat is dan van beleidsinhoudelijke aard. Hier moet je natuurlijk rekening houden met veel gevoeligheden. De gevoelens en ook de karakterstructuur van mijnheer Zorreguieta, met zijn verleden en ook zijn houding tegenover dat verleden. De dochter die dan hier onder een hele moeilijke omstandigheid komt, ook in die complexe spanning tussen hier verantwoordelijkheid nemen maar toch ook de loyaliteit met de vader hebben en houden. Dat betekent dus ook veel overleg met het Hof, met de Koningin, met de Prins. En je moet dat allemaal met de uiterste geheimhouding doen. Ik heb me af en toe ook wel eens moeilijk gevoeld, de afgelopen maanden. Dan werd ik dus weer gevraagd, in de Kamer of daarbuiten, van: Mijnheer Kok, wilt u nu ook eens zeggen wat u daarvan vindt? En dan niet om van mij te weten wat ik van het Argentinië van toen vond - dat weet iedereen, dat ik daar altijd op tegen ben geweest - maar: wat vindt u van de vader en van zijn eventuele komst, enzovoorts. En daar kon ik niet op reageren, omdat als ik dat zou hebben gedaan, zou ik voor de muziek zijn uitgelopen en ook de uitkomst die nu is bereikt zelf hebben geblokkeerd. Dus vandaar toen dat beroep op vertrouwen. Mensen hebben misschien wel eens gedacht: waar vraagt die man eigenlijk vertrouwen voor? Nou, men ziet nu het resultaat.

GREYN:
Deed deze dag u een beetje denken aan de verloving van uw zoon, of helemaal niks?

KOK:
Nee, helemaal niks, want dat was gans anders.

GREYN:
Hoezo? Dat is toch ook feestelijk?

KOK:
Dat is ook feestelijk, maar dat is persoonlijk, en dat is in de eigen familie. Dit is de Nederlandse familie en het koningshuis en de Kroonprins met zijn aanstaande verantwoordelijkheden. Dus dat is toch, met alle menselijkheid die ik er ook bij heb natuurlijk, toch afstandelijker. Dat zal iedereen begrijpen. Daarmee heb ik, hoop ik, niks onaardigs gezegd. Maar je eigen kinderen, dat gaat natuurlijk boven alles. (Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, EV)
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...