Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ROVER: Reiziger dupe van stakingen

Datum nieuwsfeit: 31-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)

REIZIGER DE DUPE VAN STAKINGEN

De reizigers zijn de dupe van de onwrikbare houding van personeel, vakbonden en de directie van NS. De rechter in Utrecht vindt de staking van de VVMC van aanstaande maandag niet onrechtmatig omdat er naar zijn mening sprake is van onwrikbare standpunten en omdat de staking tijdig is aangekondigd en een beperkte tijdsduur heeft. Het feit dat de vakbonden ieder afzonderlijk actie voeren zodat reizigers volgende week meerdere dagen met stakingen worden geconfronteerd vond hij geen reden om de staking te verbieden. Dit betekent dat reizigers zelf voor alternatief vervoer zullen moeten zorgen of thuis moeten blijven. Ook de eis van ROVER, Consumentenbond en ANWB om een fatsoenlijke vergoeding en informatie te geven, werd door de rechter op formele gronden afgewezen. Reizigers zullen individueel naar de rechter moeten stappen, dat mogen belangenorganisaties niet doen.

ROVER is teleurgesteld dat vakbonden en directie onwrikbare standpunten innemen en daarmee de weg vrij geven voor stakingen. Zij vindt het schrijnend dat de vakbonden niet in staat zijn om gezamenlijk op te treden en dat de NS niet bereid is om goede maatregelen te nemen om de overlast te beperken. Reizigers moeten voor 75 cent per minuut met lange wachttijden er achter proberen te komen of hun treinen rijden. Verder zullen velen zelf voor een groot gedeelte van de kosten van het vervoer opdraaien, nu de NS de vergoeding beperkt tot 50 gulden.

De winst van de uitspraken van de rechters vorige week in Zutphen en vandaag in Utrecht is dat duidelijk is geworden dat het stakingsrecht niet onbeperkt is, maar een uiterste middel dat tijdig en zorgvuldig moet worden aangekondigd.

ROVER meent dat er een bemiddelaar moet komen die moet proberen de partijen tot elkaar te brengen, met de dienstverlening aan de klant als uitgangspunt. Nu lijkt het de partijen er meer om te gaan zijn eigen gelijk te halen en alleen met de mond te belijden het belang van de reiziger te dienen.

Amersfoort, 31 maart 2001


Deze pagina is gemaakt op: 31-03-2001
Laatste verandering: 31-03-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie