Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verklaring Milan Panic over stopzetten hulp aan Joegoeslavië

Datum nieuwsfeit: 02-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

THE RUTH GROUP

Verklaring Milan Panic over stopzetten hulp aan Joegoeslavië

Verklaring van Milan Panic over het stopzetten van hulp aan Joegoslavië op 31 maart

Washington - Milan Panic, voormalige premier van Joegoslavië en directeur en bestuursvoorzitter van ICN Pharmaceuticals, Inc., legde vandaag een verklaring af waarin hij er bij de regering Bush op aandrong door te gaan met de hulp aan Joegoslavië:

'Ik wil de regering Bush stimuleren om officieel te verklaren dat Joegoslavië meewerkt met het oorlogstribunaal in Den Haag. Deze beslissing zal voldoende zijn voor een mandaat van het Congres zodat Joegoslavië economische hulp kan blijven ontvangen.

Ik herhaal wat ik functionarissen van de regering Bush en Leden van het Congres heb verteld toen ik hen afgelopen week sprak in Washington: een verklaring is de juiste beslissing voor Joegoslavië, voor de Verenigde Staten en Europa, en voor de toekomst van de democratie en de economische ontwikkeling op de Balkan.

Een verklaring afleggen is geheel gepast. De regeringen van Joegoslavië en Servië hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het ontwikkelen van een democratie in een land dat de afgelopen zestig jaar geen democratie kende. Zij hebben ook Rade Markovic, voormalig hoofd van de staatspolitie, en andere belangrijke personen gearresteerd en hebben aanklachten voorbereid tegen Slobodan Milosevic en zijn aanhangers. En in Belgrado is een kantoor van het tribunaal geopend, met toegang tot getuigen in Servië.

Hoewel deze acties niet voldoende lijken wanneer de wet naar de letter wordt geïnterpreteerd, zou een besluit om geen verklaring te geven niet alleen de geest van de wet aantasten, maar ook enorme onaangename gevolgen hebben in Joegoslavië, Macedonië en in de gehele regio.

Dit zou de gewapende Albanese extremisten, die in Servië en Macedonië opereren, alleen maar aanmoedigen, de ontluikende democratische regeringen van Servië en Joegoslavië ondermijnen, en de macht van pro-Milosevic strijdkrachten versterken. Een negatief besluit zou, alles in ogenschouw genomen, een ramp zijn.

Als iemand die Slobodan Milosevic goed kent en zijn misdaden verafschuwt, begrijp ik heel goed dat de meeste Amerikanen niets liever willen dan dat hij en zijn handlangers terechtstaan &8211; uiteindelijk in Den Haag. Ik twijfel er niet aan dat dit zal gebeuren. De wereld eist dit, en zijn slachtoffers in Joegoslavië en op de gehele Balkan verdienen niets minder.

Maar het afsnijden van hulp door de regering brengt de arrestatie en veroordeling van Milosevic geen dag dichterbij. Integendeel, het wordt dan veel moeilijker voor de Joegoslavische en Servische regering om hem voor het gerecht te slepen. En het gevolg kan zijn dat in de tussentijd Macedonië onnodig geweld en politieke onrust moet ondergaan. Dit is vast niet de bedoeling van de regering en het Amerikaanse volk.'

Barry Toiv, +1-202-530-4696, voor The Ruth Group


02 apr 01 14:33

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie