Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Enschede stelt boeren gerust over MKZ afval

Datum nieuwsfeit: 02-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Enschede

Verbranding MKZ-afval bij AVI Twence, Boeldershoek

Enschede, 2 april 2001

Bij de gemeente komen telefoontjes binnen van verontruste boeren over de verbranding bij de AVI Twence, Boeldershoek van afval uit besmette mkz-gebieden. Het verzoek om dit materiaal in Twente te mogen verbanden komt van het RVV. Het college van gedeputeerde staten van Overijssel heeft hiervoor een zogenoemde gedoogvergunning afgegeven. Het gaat om de verwerking van bedrijfsafval van preventieve ruimingen. Dit materiaal komt dan ook niet van besmette veehouderijen. Het mag geen ziektekiemen bevatten, dus ook geen mkz-virus. Het zijn geen kadavers van evenhoevige dieren. Het mkz-gerelateerd materiaal bestaat vooral uit droge mest, stro, hooi. Er worden de nodige voorzorgsmaatregelen genomen.

De stallen van de preventief geruimde bedrijven worden meteen na die ruiming ontsmet met een citroenzuuroplossing. De inhoud blijft 14 dagen liggen en wordt daarna weer ontsmet. Vervolgens wordt het materiaal in gesloten containers op vrachtwagens geladen. Deze worden na het laden en na het lossen (dus ook bij de AVI Twence) ontsmet. Volgens de RVV en de provincie Overijssel is deze procedure waterdicht.

Optochten
Er zijn mensen die de gemeentelijke mkz-infolijn bellen met vragen over het organiseren van activiteiten zoals de palmpasenoptochten. Dit soort evenementen zijn op zich niet verboden. Organisatoren dragen wel een eigen verantwoordelijkheid. Als richtlijn kan men aanhouden dat optochten in woonkernen, binnen de bebouwde kom gewoon mogelijk zijn. Wat het buitengebied betreft wordt geadviseerd terughoudend te zijn. Dat betekent dat directe contacten met veehouderijbedrijven vermeden moeten worden. Logisch is natuurlijk ook dat er geen optochten worden gehouden waarbij de stoet zich van het ene naar het andere agrarisch bedrijf begeeft.
Verder moet men uitkijken buiten de afgesloten natuurgebieden te blijven.
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie