Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Iex herhaalt twee jaar oude grap

Datum nieuwsfeit: 02-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Lof der Zotheid

Plaatsing Iex groot succes: Fl. 13.000.000 voor Gebakken Lucht

Iex plaatsing van aandelen Gebakken Lucht groot succes

Vijftien miljoen in enkele uren op zaterdag 1 April geplaatst

Ondanks de affaire rond World Online zijn beleggers nog steeds erg goedgelovig. Dit blijkt uit het overweldigend succes van de emissie van het bedrijf Gebakken Lucht.

Als 1 April grap lanceerde Iex.nl, de snelst groeiende beurssite in Nederland, gisteren haar eerste emissie. Het ging om de beursintroductie van F/Rite Air, Nasdaq symbool FRYD. F/Rite Air wordt uitgesproken als Fried Air. Het symbool FRYD, indien uitgesproken als FRIED, betekent GEPAKT. F/Rite Air was, aldus de aankondiging op de homepage van Iex.nl, actief met een wondermiddel, lucht die in een magnetron kon worden geioniseerd. Dankzij deze bestraling kreeg lucht een stimulerende werking op lichaam en geest. Krachtiger tegen depressie dan Prozac en potenter dan Viagra met een sterk euforiserend effect, zonder bijwerkingen.

En April viel dit jaar op een zaterdag, normaal gesproken een zeer rustige dag op een beurssite. Als het bericht door de week was geplaatst was het effect nog veel groter geweest, aldus Michael Kraland, mede-oprichter van Iex.nl.

Vrienden van de oprichters van Iex.nl bleken extra ondernemend. De telefoon stond roodgloeiend, aldus oprichter Floris Rost van Tonningen. "Vrienden wilden, doodernstig, weten of ze over het middel konden beschikken voor eigen gebruik, met name voor bezoek van een disco. Een apotheker uit een lommerrijke villabuurt informeerde direct naar mogelijkheden om op de hoogte gehouden te worden van de onderzoeksresultaten.

"Een blik op onze inbox leerde mij dat we nog een slordige twee miljoen aan onverwerkte transacties hebben liggen" preciseerde Raymond Spanjar, de derde oprichter van Iex.nl. "Er was een lezer die bij ons terugkwam en ons een compliment maakte over de grap. Hij had, liggend in zijn bad, doorgekregen dat het verhaal niet waar kon zijn. Maar voor n ruiterlijke slimmerik waren er tien vooruitziende speculanten die in de loop van de dag hun inschrijving drastisch verhoogden." "Een snelle scan over de 430 eerste inschrijvingen bracht aan het licht dat er niet n keer om een prospectus werd gevraagd. Dat is mede verwonderlijk omdat op Iex de WOL affaire vaak ter sprake is gekomen."

Hoe vooruitziend bleek onder andere uit het feit dat sommige beleggers gelijk ook maar een verkooplimiet doorgaven. "Natuurlijk hebben wij nooit gezegd dat we een bank of broker zijn', verduidelijkt Kraland, die zelf beheerder is van een in Luxemburg gevestigd beleggingsfonds en dus goed op de hoogte is van de internationale regelgeving op dit gebied. "De gemiddelde verkooplimiet lag op $80, bij een bandbreedte bij uitgifte van $16-18, die verhoogd kon worden tot $26-28. Een klein meevallertje van 300% was voor de meesten dus genoeg." Kraland heeft zelf talloze malen gewaarschuwd tegen goedgelovigheid van beleggers en manipulatie door emittenten die inspelen op de hebzucht van beleggers. Op dit moment is hij bezig met deel drie van een serie van vier definitieve artikelen over het IPO fenomeen. IPO staat voor Initial Public Offering, een beursintroductie in Amerikaans financieel jargon. Een van de reeds verschenen stukken had als titel "No free lunch".

Iex.nl, dat in Maart van dit jaar een jaar actief is, kwam vorig jaar ook al met een 1 April grap. Die bestond, onder andere, uit publicatie van een fictief overnamegerucht van softwaremaker Baan, prijs toen rond de 8, voor 30. Als gul biedende partij werd het Amerikaanse afvalverwerkingsbedrijf Waste Management getipt. "Hoofdstedelijke brokers wisten mijn kantoor snel te vinden voor extra informatie" aldus Kraland. "Gelukkig konden wij de nieuwsgierigheid van deze professionals, die alvast een blok hadden gekocht, snel bevredigen door hen te wijzen op de datum van die dag." "Het leuk van de F/Rite Air affaire is dat 1 April op een zaterdag viel. Schade kon dus onmogelijk ontstaan. Daar staat tegenover dat beleggers hier zonder schade of schande toch wijzer van kunnen worden."

Informatie over Iex.nl
Iex.nl is een onafhankelijke website over beurszaken en publiceert in Nederland en Belgi de grootste financile nieuwsbrief. De site telt op dit ogenblik 37 000 leden en groeit met ongeveer 200 leden per dag. Maandag 3 April is waarschijnlijk de laatste dag waarop u Iex.nl in haar huidige gedaante kunt zien. In de loop van deze week komt er een radicaal vernieuwde site voor in de plaats. Op donderdag 13 April organiseert Iex.nl hierover een perslunch in het Amsterdamse restaurant Dante, waar de site een jaar geleden ten doop werd gehouden. Invitaties voor deze lunch zijn verkrijgbaar bij Raymond Spanjar, (rspanjar@iex.nl).

Biografien oprichters Iex.nl
Michael Kraland (49) is van beroep vermogensbeheerder in Parijs. Hij stelt de modelportefeuille van Iex.nl samen. Deze portefeuille bracht sinds de start in februari vorig jaar 130% op. Hij is ook sinds jaren de beleggingscolumnist van het Nederlandse maandblad Quote. Zijn Quote-modelportefeuille van Nederlandse aandelen haalde sinds 1996 een rendement van 500% vs 200% voor de AEX. Raymond Spanjar (23) heeft zijn studies economie en psychologie aan de UVA tijdelijk onderbroken voor zijn full time baan als commercieel directeur van Iex.nl. Floris Rost van Tonningen (23) heeft zijn studie Industrieel Ontwerpen aan de TU te Delft tijdelijk onderbroken voor zijn werk als technisch directeur van Iex.nl.

Contact: Michael Kraland 33.6. 26.30.31.28 of 33.1. 53.45.85.35 Raymond Spanjar 06. 51.18.90.19

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie