Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Maatregel Strafrechterlijke opvang verslaafden gestart

Datum nieuwsfeit: 02-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Justitie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Justitie

02.04.01
Maatregel strafrechterlijke opvang verslaafden (SOV) met ingang van 1 april van kracht

Op 1 april is de maatregel strafrechterlijke verslaving (SOV) in werking getreden. De maatregel geeft de strafrechter de mogelijkheid hardnekkige criminele drugsverslaafden te plaatsen in een specifieke inrichting voor de opvang van verslaafden. De SOV kan worden opgelegd, indien andere voorzieningen in de verslavingszorg geen resultaat hebben gehad. De strafbare feiten waaraan deze groep zich schuldig maakt rechtvaardigen op zich korte straffen, maar deze blijken te kort om de hardnekkige verslaafde zijn gedrag te laten veranderen en op de lange termijn veranderd te houden. Zij zorgen voor een onevenredig groot deel van de veel voorkomende (vermogens)criminaliteit en overlast in de grote steden.

De SOV-maatregel, van maximaal twee jaar, behelst een intensief zorg- en begeleidingsaanbod in een SOV-inrichting gevolgd door een extramurale lokale zorgvoorziening. Na dit traject wordt de kans op maatschappelijk herstel voor de delinquent vergroot. Het begeleidings- en behandelingsprogramma dat de verslaafde doorloopt, begint met een plaatsing in een gesloten setting (circa zes maanden). Vervolgens stroomt hij door naar een halfopen regime (zes tot negen maanden) en daarna komt hij in de laatste fase: buiten de inrichting in een vervolgvoorziening. Deze voorziening wordt georganiseerd door de betrokken gemeente. De persoonlijke trajectbegeleider, een vaste medewerker van de verslavingsreclassering, vormt de verbindende schakel tussen de verslaafde en alle personen en instanties waarmee hij te maken krijgt. Naast verslavingszorg wordt in het programma veel aandacht besteed aan scholing, arbeid/arbeidsmarkttoeleiding, vrijetijdsbesteding, (begeleid) wonen en het omgaan met geld. De eerste inrichting waar de maatregel wordt uitgevoerd is de stadsgevangenis Rotterdam, locatie Hoogvliet. In mei van dit jaar volgt Amsterdam en na de zomer Utrecht.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 02-04-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie