Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Tomaatchromosoom kan goed gedijen in een aardappel

Datum nieuwsfeit: 02-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

ma 02-04-01 TOMAATCHROMOSOOM KAN GOED GEDIJEN IN EEN AARDAPPEL


tijd 16:00 uur
adres Aula, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
onderwerp Promotie Syed Nurullah Haider Ali
titel Establishment of a complete alien tomato chromosome addition series in potato through the use of GISH and RFLP analysis
promotoren prof.dr.ir. E. Jacobsen (plantenveredeling), prof.dr. R.G.F. Visser (plantenveredeling)
(co)promotor dr. M.S. Ramanna (plantenveredeling)
informatie Stafafdeling Communicatie, Kristel Kleinhesselink, tel. 0317-48284
Met behulp van de fusie van protoplasten (cellen waarvan de celwand verwijderd is), is het mogelijk het genetische materiaal van twee verschillende soorten bij elkaar te brengen in een nakomeling. Zo is een aardappel-tomaathybride ontwikkeld. Deze hybride kan bovendien worden teruggekruist met een normale aardappel, waarmee de mogelijkheid wordt geopend aardappelgenotypen te verkrijgen met een extra tomatenchromosoom. Omdat de chromosomen van zowel aardappel als tomaat erg klein zijn is de identificatie van aardappelgenotypen met een tomatenchromosoom niet eenvoudig. Syed Nurullah Haider Ali combineerde twee moleculaire technieken - de moleculaire merkeranalyse RFLP (Restriction Fragment Length Polymorphism) en GISH (Genomische In Situ Hybridisatie) om de aanwezigheid van tomatenchromosomen tegen de achtergrond van het aardappelgenoom aan te tonen. Hij concludeert dat de toegevoegde tomatenchromosomen in voldoende mate stabiel zijn om naar nakomelingen overgedragen te worden. Eventueel is een wilde verwant van de tomaat te gebruiken als brugsoort om uitwisseling van genetisch materiaal tussen aardappel en tomaat te bevorderen. Het is dus mogelijk interessante eigenschappen tussen tomaat en aardappel uit te wisselen, maar de weg ernaar toe is lang.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie