Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

UVA biedt lezingenreeks aan over stad Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 02-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamAmsterdam-lezingen23 maart 2001


De Universiteit van Amsterdam biedt een lezingenreeks aan over de stad Amsterdam. In iedere lezing staat een ander aspect van Amsterdam en haar geschiedenis centraal. Daarbij gaat het met name om de vraag hoe de stad verandert. Op maandag 2 april start Geert Mak de reeks met zijn lezing Amsterdam op een breukvlak.

De aanleiding tot deze lezingenreeks is het feit dat Geert Mak aan de UvA de Wibautleerstoel is gaan bekleden. Deze bijzondere leerstoel is ingesteld om de grootstedelijke problematiek te onderzoeken, in het bijzonder met betrekking tot Amsterdam.

De laatste decennia is de stad Amsterdam sterk in beweging. De samenstelling van de bewoners verandert, de verhoudingen tussen de wijken, het gebruik van de openbare ruimte. De sprekers in deze lezingenreeks belichten de ontwikkeling van de stad ieder vanuit hun eigen achtergrond. De lezingen vinden plaats in de Aula van de Universiteit van Amsterdam. Enkele dagen na iedere lezing verschijnt een korte versie van het betoog in De Groene Amsterdammer.

Jaarprogramma 2001:
Maandag 2 april, Geert Mak: Amsterdam op een breukvlak Maandag 7 mei, H.J.A. Hofland: Memoires van een centrumbewoner Maandag 28 mei, Leon Deben: De openbare ruimte
Maandag 24 september, Schelto Patijn: De burgemeester als informant Maandag 29 oktober, Kees Fens: De metamorfose van een buurt Maandag 26 november, Edward Soja over 'the smallest world city'

Dinsdag 19 juni vindt een extra bijeenkomst plaats: Let's ask New York
Op initiatief van The John Adams Institute spreekt John Mollenkopf, directeur van het Center for Urban Research in New York, over migranten en migratiebeleid in New York. Vervolgens gaat hij met o.a. Paul Scheffer de vergelijking met Amsterdam aan. Meer informatie over deze lezing: www.john-adams.nl

Geert Mak: Amsterdam op een breukvlak
Sinds het begin van de zeventiende eeuw is de stad Amsterdam niet zo in beweging geweest als tijdens de laatste decennia. Veel van de oorspronkelijke bewoners zijn weggetrokken. Nieuwe groepen immigranten hebben zich in de stad gevestigd en zetten een andere toon. De oude binnenstad, met haar klassieke bedrijvigheid, wordt steeds meer een consumptie- annex recreatiecentrum. Bovendien beweegt het accent van de stad zich zuidwaarts: in Zuid-Oost en rondom Zuid-WTC wordt het grote geld verdiend en daarheen bewegen zich ook steeds meer andersoortige activiteiten.
Zijn er parallellen te trekken met soortgelijke perioden uit de Amsterdamse geschiedenis? En wat kunnen we, op grond van ervaringen in andere steden, verwachten?

Alle lezingen vinden plaats in de Aula van de Universiteit van Amsterdam, Singel 411 (hoek Spui), Amsterdam. De aanvangstijd van de lezingen is 20.00 uur. De zaal is vanaf 19.30 uur open.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie