Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Scholen in Houten tegen lerarentekort

Datum nieuwsfeit: 03-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Digitale Gemeente Houten

Scholen in Houten tegen lerarentekort

dinsdag 3 april 2001 - Bron: Gemeente Houten

Staatssecretaris van Onderwijs mevrouw K. Adelmund en Consumentenbond-directeur F. Cohen zijn er woensdag 4 april getuige van hoe Houtense leerlingen vijfduizend ballonnen oplaten met daaraan een kaartje met de tekst: "Kom naar Houten, onze scholen hebben jou nodig!" Alle Houtense scholen en de gemeente Houten hebben de handen ineengeslagen om aandacht te vragen voor het tekort aan leerkrachten. Eén van de meest kinderrijke gemeenten van het land heeft grote problemen om voldoende mensen te vinden om voor de klas te staan en is daarom een goed voorbeeld van de schrijnende situatie waarin het onderwijs in Nederland zich bevindt.

Op Het Rond zullen woensdag 4 april naar verwachting zo'n 10.000 mensen meedoen aan de manifestatie van de scholen in Houten, die ondersteund wordt door de gemeente Houten en de Consumentenbond. Gekozen is voor een ludieke actie, omdat de scholen Houten op de kaart willen zetten als een jonge en bruisende gemeente waar het leuk werken is in het onderwijs.

Oplopend tekort
Aan de staatssecretaris van Onderwijs, Karin Adelmund, zullen de scholen vragen in de komende Voorjaarsnota niet alleen te kijken naar het tekort aan geld voor bijvoorbeeld onderhoud, schoonmaak en lesmateriaal, maar vooral ook naar het tekort aan leerkrachten. De huidige maatregelen om het personeelstekort in het onderwijs tegen te gaan, voldoen volstrekt niet. De situatie in Houten toont dat aan: door een oplopend tekort aan leerkrachten staan bijvoorbeeld onbevoegde mensen voor de klas en worden kinderen zelfs naar huis gestuurd. Naar verwachting zullen de problemen de komende jaren alleen maar toenemen.

De manifestatie in Houten is uniek, omdat alle scholen in de gemeente, zowel het basisonderwijs als
het middelbaar onderwijs, meedoen, ongeacht geloofsovertuiging of onderwijskundige visie. Het is ook bijzonder dat de actie ondersteund wordt door het gemeentebestuur en de Consumentenbond. Houten is de eerste plaats in Nederland waar alle scholen en de gemeente gezamenlijk aan de personeelswerving gaan werken. Ook is de manifestatie in Houten de eerste keer dat de Consumentenbond zich met het onderwerp onderwijs bezighoudt. De belangenvereniging van consumenten zal hier in de loop van het jaar een vervolg op geven met een congres.

De manifestatie begint woensdag 4 april om 10.45 uur met een persconferentie, waar alle betrokken partijen aanwezig zijn. Om 11.30 uur komen de leerlingen, ouders en leerkrachten vanaf de scholen met veel kabaal naar Het Rond om daar 5.000 ballonnen op te laten met een kaartje met de tekst: Kom naar Houten, onze scholen hebben jou nodig! Vervolgens geven twee kinderen en de Houtense wethouder voor Onderwijs, Joukje Bosch-Eldering, een toelichting op de actie, waarna de staatssecretaris hier kort op reageert. De manifestatie wordt afgesloten door Robin Veen, bekend van het televisieprogramma Big Brother en ex-leerling van Houten, die samen met de aanwezige kinderen een yell ten gehore zal brengen. De manifestatie wordt geleid door Ewald van Kouwen, ook ex-leerling van Houten en thans televisiegezicht van de Consumentenbond.

Het aftellen naar het moment dat de ballonnen worden opgelaten, wordt live uitgezonden op de regionale radio, zodat ook scholen uit de kleine kernen van Houten mee kunnen doen aan de manifestatie. Op de sollicitatiekaartjes aan de ballonnen staat een speciaal e-mailadres vermeld, waar mensen kunnen reageren ((onderwijspersoneel@houten.nl)). Op De Heemlanden, de middelbare school in Houten, is tijdens de manifestatie een werkonderbreking uit solidariteit met de actie.

Laatste nieuws uit de Telegraaf:
De ballonnen die de scholen voor de 5000 leerlingen hadden gekocht, blijven voorlopig in de kast. "De kans op overbrengen van het MKZ-virus is nihil, maar op emotionele gronden hebben we ervan afgezien", aldus een van de actievoerders.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2001 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie