Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Reactie Brinkhorst op artikel NRC over vervoersverbod MKZ

Datum nieuwsfeit: 03-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVM 01.1336-dir
datum
03-04-2001

onderwerp
Tijdstip vervoersverbod
doorkiesnummer

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Overeenkomstig het verzoek van mevrouw Vos, uitgesproken bij de Regeling van Werkzaamheden op 29 maart 2001, doe ik u hierbij mijn reactie toekomen op een artikel in de NRC van 28 maart 2001.

up

datum
03-04-2001

kenmerk
VVM 01.1336-dir

bijlage

In het bewuste artikel in de NRC wordt gesuggereerd dat mogelijk vanuit het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij het afkondigen van een vervoersverbod voor levende dieren, op 13 maart 2001, voortijdig zou zijn gelekt. Als gevolg van de voorkennis dat een vervoersverbod op handen was zou, zo luidt verder de conclusie, zou de export van levende varkens naar Duitsland in de dagen voorafgaande aan de 13e maart aanmerkelijk zijn gestegen.

Ik werp de suggestie in de NRC verre van mij. De feiten zijn dat op 13 maart om 10.10 uur, telefonisch, op het ministerie het bericht is binnengekomen dat in Frankrijk mond- en klauwzeer was geconstateerd. In de interne crisisstaf die om 11.30 uur bijeen werd geroepen is vervolgens het besluit genomen om, gegeven het feit dat in de afgelopen weken levende dieren uit Frankrijk in Nederland waren ingevoerd, een algeheel vervoersverbod voor evenhoevigen af te kondigen. Dit vervoersverbod is vervolgens diezelfde dag van kracht geworden.

In de dagen voorafgaande aan 13 maart kan niemand hebben geweten dat op 13 maart een vervoersverbod van kracht zou worden. Vanuit het ministerie kan het van kracht worden van een vervoersverbod op 13 maart derhalve onmogelijk vroegtijdig zijn uitgelekt.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorstreageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie