Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Boekje over relatie journalistiek/gehandicapten verschenen

Datum nieuwsfeit: 03-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland
Zoek soortgelijke berichten
Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

3 april 2001

"Stijlvol": nieuw boekje over journalistiek schrijven over mensen met een handicap of een chronische ziekte

Twee gelijkwaardige berichten over hetzelfde nieuws?

Wachttijden aangepaste computers te lang

De aanvraagtijd voor aangepaste computers is onnodig lang. Daardoor kunnen mensen met een handicap of een chronische ziekte niet direct aan de slag, zoals wel de bedoeling is van de Wet Reïntegratie Arbeidsgehandicapten.

Invaliden moeilijk aan werk te helpen

Invaliden en zieken komen niet aan werk, omdat werkgevers te lang moeten wachten op hulpmiddelen. Degenen die zich geroepen voelen om invaliden en patiënten aan het werk te helpen, voelen zich gedwarsboomd door traag werkende instanties

Komt negatieve berichtgeving over mensen met een handicap of chronische ziekte nog voor? Worden er nog altijd benamingen gebruikt als 'invaliden, gehoorgestoorden of kreupelen'? Helaas wel. Daarom brengt de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) het boekje 'Stijlvol: journalistiek schrijven over mensen met een handicap of chronische ziekte' uit.

Veel kranten en tijdschriften kiezen gelukkig tegenwoordig voor berichtgeving die mensen met een handicap of chronische ziekte niet degradeert tot tweederangsburgers. Die respectvolle omslag wil de CG-Raad stimuleren met 'Stijlvol'.

'Stijlvol' is vooral niet bedoeld om journalisten de les te lezen. De auteurs staan stil bij de invloed van de media op de beeldvorming van gehandicapten en chronisch zieken. Daarna geven zij enkele richtlijnen en tips voor de praktijk. De omgang en het interview met iemand die een handicap of chronische ziekte heeft, worden belicht. Vervolgens komt een respectvolle manier van schrijven aan bod. Het laatste onderdeel betreft de fase ná het schrijven: de autorisatie en de 'nazorg'. In 'Stijlvol' wordt uitgelegd waarom het belangrijk is mensen met een handicap of chronische ziekte zelf aan het woord te laten en niet alleen 'de deskundige' op te voeren. Het boekje geeft tips voor situaties die niet alledaags zijn. En het gaat nader in op terminologie en stereotypen. Ook de fotografie, de eindredactie en het beëindigen van het contact met een geïnterviewde krijgen de aandacht.

De informatie in het boekje is gebaseerd op een onderzoek naar de berichtgeving binnen een regionale krant. Daarnaast is er veel praktijkervaring in verwerkt.
De auteurs zijn Rietje Krijnen, freelance journalist en Ronald Besemer, persvoorlichter en medewerker beeldvorming van de CG-Raad. Bij de totstandkoming hebben vele journalisten (van de Volkskrant, Algemeen Dagblad, Eindhovens Dagblad, Haarlems Dagblad) en de mensen over wie het boekje gaat, hun mening gegeven. Ook cabaretier en schrijver Vincent Bijlo heeft zijn medewerking verleend.

Het boekje 'Stijlvol' is het resultaat van een beeldvormingsproject van de CG-Raad dat is gefinancierd door het ministerie van VWS.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie