Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Klassikale afspraak om niet te roken werkt goed

Datum nieuwsfeit: 03-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO)
Zoek soortgelijke berichten
TNO

Perskamer

Klassikale afspraak om niet te roken werkt goed - Positieve effecten ebben weg zonder vervolgprogramma

English

spacing.gif (43 bytes)

3 april 2001

Een klassikale afspraak om zes maanden niet te roken, werkt preventief om te gaan roken. Het effect van zo´n afspraak ebt wel weg als er geen vervolgactiviteiten worden ontplooid. Dit blijkt uit het evaluatieonderzoek dat TNO Preventie en Gezondheid (TNO-PG) uit heeft gevoerd naar "Operatie Tegengif". Stivoro (Stichting Volksgezondheid en Roken) ontwikkelde deze methode om het roken door jongeren tegen te gaan in samenwerking met het Trimbos-Instituut.

Operatie Tegengif
Roken is een belangrijke oorzaak van een groot aantal gezondheidsproblemen. En de meeste rokers beginnen in hun middelbare schooljaren. Daarom werd in 1998 en 1999 een campagne op middelbare scholen uitgevoerd, met als doel de jongeren zoveel mogelijk van het roken af te houden. Het programma richtte zich specifiek op brugklassers van het IVBO, VBO en MAVO. Leerlingen van deze schooltypen hebben gemiddeld een lage sociaal economische status (SES). De SES blijkt uit onderzoek een belangrijke indicatie te zijn voor grote verschillen in rookgedrag. De leerlingen kregen drie lesmodules aangeboden onder de noemer `Wat je kunt verwachten van roken'. Vervolgens spraken de leerlingen collectief af de komende vijf maanden niet te gaan roken: Operatie Tegengif. Als 90% van de leerlingen zich aan deze afspraak hield en een foto met als thema `de rookvrije klas' instuurde, maakte de klas kans op een aantal geldprijzen en een reis naar Londen.

TNO-PG in Leiden voerde de evaluatie uit gebaseerd op de nulmeting en twee nametingen. De onderzoekers richtten zich op twee hoofdvragen. Wat zijn de knelpunten bij een dergelijk interventie-project en wat is het korte- en lange-termijneffect op het rookgedrag van jongeren. Daarom vergeleken ze de deelnemers met een controlegroep die niet aan het project meedeed. Het project bleek wel degelijk effect te sorteren. In de algemene controlegroep was tussen de nul- en de eerste nameting 8% (weer) gaan roken en in de "Operatie Tegengif"-groep slechts 3%. Bij meisjes viel het verschil nog groter uit.

Vervolgactiviteiten blijven nodig
Verder bleek Operatie Tegengif de sociale druk in een klas om te gaan roken te kunnen doorbreken. De evaluatie laat verder zien dat het effect van het programma geleidelijk afneemt als er geen vervolgactiviteiten worden ondernomen. Preventie van het beginnen met roken werkt dus, maar je moet de activiteiten wel volhouden.

Dit schooljaar weer 25.000 leerlingen meegedaan Operatie Tegengif is ook in het schooljaar 2000/2001 aangeboden aan de scholen. In dit schooljaar hebben, vanaf 1 november tot 1 maart, 850 klassen volgehouden om niet te roken. Dit zijn zo'n 25.000 leerlingen.

Meer informatie:
TNO Preventie en Gezondheid

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail (pressinfo@tno.nl)

Postbus 6050
2600 JA, Delftreageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie