Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gescheiden inzameling afval Helmond is verbeterd

Datum nieuwsfeit: 03-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Helmond
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Helmond


persberichten
5 april 2001
Gescheiden inzameling afval is verbeterd

Het milieugedrag van de inwoners van Helmond is er in 2000 verder op vooruitgegaan. Met zijn allen hebben we de Helmondse afvalberg weten te verkleinen. De inzamelresultaten voor alle afzonderlijke afvalstoffen, namelijk gft-afval, papier, glas en textiel zijn verbeterd ten op zichte van 1997. Heel veel afval wordt reeds gescheiden ingeleverd, maar er zijn nog enkele producten die uit gemak of onwetendheid bij het restafval worden gegooid. De volgende producten vragen hierbij de aandacht:
· Gft-afval: schillen, appelkroosjes, en koffiefilters horen ook in de groene container. Deze worden nog te vaak tussen het restafval aangetroffen.

· Oud papier: kleine verpakkingen van bijvoorbeeld de soep, de hagelslag en de macaroni kunnen gewoon bij het oud papier.
· Glas: kleine potjes zoals, babyvoedingspotjes, koffiemelkflesjes en parfumflesjes belanden vaak niet in de glasbak, waar ze eigenlijk wel thuis horen.

· Textiel: lappen stof, vieze en kapotte kleding kunnen gewoon bij de textielinzameling of de Kringloopwinkel worden meegegeven dan wel ingeleverd.
Door de hierboven genoemde herbruikbare afvalstoffen gescheiden in te leveren kan de afvalberg nog verder worden verkleind.

Gft-afval en papier
Op dit moment wordt 70% van het gft-afval gescheiden opgehaald. Dit betekent dat circa 30% van het gft-afval in de vuilniszak verdwijnt. Hierbij gaat het met name om het keukenafval zoals, schillen, appelkroosjes en koffiefilters. Hier is dus nog een flinke winst te boeken.
De hoeveelheid ingezameld papier en karton in 2000 is weliswaar verhoogd, maar in de afvalanalyse wordt nog evenveel papier aangetroffen als drie jaar geleden. Uit de analyse blijkt dat kranten en drukwerk bijna niet in het afval voorkomen, het gaat vooral om de verpakkingen van bijvoorbeeld macaroni- en hagelslagpakken.

Glas en textiel
Voor de inzameling van het glas geldt hetzelfde als voor het papier en karton. Het inzamelresultaat is verbeterd, maar er wordt nog te veel glas bij het restafval aangetroffen in vergelijking met 1997. In de afvalanalyse worden met name kleine potjes aangetroffen, bijvoorbeeld voor babyvoeding en koffiemelk. Deze potjes horen ook in de glasbak. Het inzamelresultaat voor textiel is verbeterd, toch wordt nog maar circa 25% van alle textiel apart opgehaald. De reden hiervan is dat veel mensen niet weten dat kapotte en vieze kleding, maar ook gordijnen, gewoon bij het textiel kunnen worden aangeboden of bij de Kringloopwinkel ingeleverd kunnen worden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie