Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Europarlement is om: geen dierproeven voor cosmetica in EU

Datum nieuwsfeit: 03-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


Afzender: (info@proefdiervrij.nl)

Contactpersoon: Marja Zuidgeest, Aron de Vries

Europees Parlement : geen dierproeven voor cosmetica

Datum: 3 april 2001

P E R S B E R I C H T

Den Haag, 3 april 2001

Europarlement is 'om': geen dierproeven voor cosmetica in EU EP wil niet alleen testverbod maar ook handelsverbod voor cosmetica waarvoor dierproeven zijn gedaan.

Zojuist heeft het Europese Parlement met grote meerderheid gestemd voor een handelsverbod op cosmeticaproducten (zowel de eindproducten als de ingrediënten) waarvoor dierproeven worden gedaan. Dit handelsverbod moet 31 december 2004 in werking treden. Hiermee gaat het Parlement duidelijk een stap verder dan de Europese Commissie die slechts het testen van cosmeticaproducten op dieren binnen de Europese Unie wil verbieden. Dit zou de dierproeven alleen maar verplaatsen naar landen buiten de EU (zoals Zwitserland) en niet verminderen.

Vervolgstappen
Enkele weken geleden heeft de Commissie Milieu van het EP al ingestemd met het voorstel van EP-rapporteur Roth-Begrendt om een stap verder te gaan dan het voorstel van de Europese Commissie en geen producten meer te importeren in de EU waarvoor dierproeven zijn uitgevoerd. Nu het gehele Parlement dit handelsverbod steunt, zal de Commissie zich moeten beraden op vervolgstappen. De verwachting is dat de Commissie het standpunt van het EP zal steunen.

Alternatieven
Een handelsverbod op cosmetica die op dieren is getest dwingt de cosmeticabranche wereldwijd om alternatieve testmethoden te ontwikkelen. In Europa werkt de cosmeticabranche al aan de ontwikkeling van deze alternatieven. Als de Verenigde Staten en Japan de Europese exportmarkt niet willen verliezen zal ook daar het proefdiergebruik ten behoeve van cosmetische doeleinden moeten stoppen.

Duizenden e-mails
Proefdiervrij is verheugd dat de Europarlementariërs voor een handelsverbod zijn. Duizenden mensen hebben op verzoek van Proefdiervrij de afgelopen maanden brieven en e-mails aan de Europarlementariërs gestuurd om te pleiten voor een handelsverbod. Proefdiervrij zal de ontwikkelingen nauwlettend blijven volgen en waar mogelijk druk blijven uitoefenen om het proefdiergebruik te stoppen. Proefdiervrij streeft bij al haar activiteiten naar het vervangen van dierproeven door alternatieve methodes waardoor dierenleed zoveel mogelijk voorkomen kan worden.


Noot voor de pers:
Meer gedetailleerde informatie treft aan in het bijgevoegde verslag van de Eurogroup for Animal Welfare. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Proefdiervrij tijdens kantooruren: 070-306 24 68. Buiten kantooruren: Marja Zuidgeest, directeur (06-23565847), Aron de Vries (06-20714517) of surf naar: www.proefdiervrij.nl

Proefdiervrij

Den Haag

Telefoon: 070 306 24 68 (06-23565847) of (06-20714517)reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie