Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SG Groningen: lezing 'Rederijkers, narren en zotten'

Datum nieuwsfeit: 03-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Lezing - Rederijkers, narren en zotten

Narren en zotten waren in de samenleving van de late Middeleeuwen en de vroege nieuwe tijd een verschijnsel dat zich zowel aan de vorstenhoven als ook in de steden manifesteerde. Niet alleen in de omgekeerde wereld van de vastenavondviering, maar ook bij andere festiviteiten. Zo hadden de verheven dichtgenootschappen die als 'rederijkerskamers' bekend zijn, hun eigen zottentraditie. Naast de nar als persoon is het genre van de klucht direct verbonden met de traditie van literaire zotheid, dat in dezelfde periode heftig bloeide.

In hun tweeluik geven de hoogleraren Dick de Boer en Johan Koppenol een presentatie van de Leidse rederijkersnar Piero, die in de zottentraditie van de 15de en de 16de eeuw staat, en schetsen ze een beeld van de manier waarop een loterijfestijn in het jaar 1596 werd opgeluisterd door het zottenspel van 'Jonker Mors en vrouw Lors'.

Prof.dr. Dick de Boer is sinds 1992 hoogleraar Middeleeuwse Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en houdt zich met zeer uiteenlopende aspecten van de laat-middeleeuwse en vroeg-moderne geschiedenis bezig. Loterijgeschiedenis en Hofcultuur zijn daarvan twee elementen die zich in het onderwerp van deze lezing mooi laten verenigen.

Prof.dr. Johan Koppenol werd vorig jaar benoemd tot hoogleraar Oudere Nederlandse Letterkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij promoveerde in 1998 op 'Leids heelal. Het Loterijspel (1596) van Jan van Hout', en heeft diverse andere publicaties over de letterkunde van de late 16de eeuw en over loterijgeschiedenis op zijn naam staan.

Datum en tijd

dinsdag 3 april 2001, 20.00-21.30 uur

Sprekers

duo-lezing: prof.dr. D.E.H. de Boer en prof.dr. J.M. Koppenol

Titel

Rederijkers, narren en zotten

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, www.rug.nl/studium


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie