Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederland blijft in trek bij buitenlandse investeerders

Datum nieuwsfeit: 03-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Economische Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie EZ


NEDERLAND ONVERMINDERD IN TREK BIJ BUITENLANDSE INVESTEERDERS

Datum: 03-04-2001

De buitenlandse investeringsprojecten in Nederland die in 2000 zijn aangekondigd, zullen goed zijn voor de creatie van ruim 5 duizend arbeidsplaatsen. Hiervan nemen Amerikaanse investeerders ruim driekwart (3.805) voor hun rekening. Met de 94 aangetrokken projecten is een totaal investeringsbedrag van een kleine 1 miljard gulden gemoeid. Dit maakte de Staatssecretaris van Economische Zaken, de heer G.J. Ybema, vandaag bekend.

De cijfers hebben betrekking op investeringsprojecten die via het Commissariaat voor Buitenlandse Investeringen in Nederland (CBIN), onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, naar ons land zullen komen. Het CBIN richt zich primair op nieuwe vestigingen en uitbreidingsinvesteringen waarvoor Nederland in concurrentie is met de landen om ons heen. Bij de acquisitie van buitenlandse investeringsprojecten werkt het CBIN nauw samen met regionale ontwikkelingsmaatschappijen, Nederland Distributieland, provincies en lokale overheden.

Het resultaat van het afgelopen jaar werd qua arbeidsplaatsen slechts overtroffen in 1998. Investeerders uit de Verenigde Staten waren net als in voorgaande jaren goed voor het merendeel van de aangetrokken investeringen. Van de projecten waren er 57 afkomstig uit de VS, 31 uit Azië en 6 uit Europese landen. Het aantal projecten uit Japan kende een verdubbeling ten opzichte van 1999 (van 5 naar 10).

Nederland deed het bijzonder goed op het gebied van Europese hoofdkantoren (33 projecten, 1.662 arbeidsplaatsen). Ook als lokatie voor de opzet van een Europees distributiecentrum blijft ons land in trek (30 projecten, 716 arbeidsplaatsen). Het viertal voor Nederland gewonnen productievestigingen draagt voor zo'n 20% (211 miljoen gulden) bij aan het geboekte investeringsbedrag. Het CBIN mocht het afgelopen jaar ook de komst van 2 nieuwe R&D-vestigingen naar ons land begroeten.

Vanuit sectorale optiek was Nederland vooral populair bij bedrijven op het vlak van de 'nieuwe economie'. ICT-bedrijven waren in totaal goed voor bijna de helft van de projecten en het daarmee te realiseren investeringsbedrag. De door deze projecten te creëren werkgelegenheid telde op tot ruim 3.400, bijna 70% van het totaal. Opvallend was vooral de opmars van ICT-dienstverleners die in 2000 goed waren voor 16 projecten, een verviervoudiging ten opzichte van 1999. De hoogwaardige elektronische infrastructuur, het leefklimaat en de aanwezige concentratie van kennis en bedrijvigheid op dit vlak zijn belangrijke redenen om voor Nederland en dan met name Amsterdam te kiezen.

De vooruitzichten voor het komende jaar lijken minder gunstig. De afvlakking van de economische groei in de VS, het belangrijkste land van herkomst van buitenlandse investeringen, werpt zijn schaduw vooruit. Ook staat Nederland voor belangrijke uitdagingen op het vlak van ruimte, arbeid en bereikbaarheid. Het is daarom zaak om te blijven werken aan een goed ondernemingsklimaat en de deuren naar het buitenland wijd open te houden.

Voor meer informatie: www.nfia.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie