Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Belgie kiest voor geregisteerd partnerschap voor homo's

Datum nieuwsfeit: 03-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

2 april 2001

PERSMEDEDELING

CVP KIEST VOOR GEREGISTREERD PARTNERSCHAP NAAST HUWELIJK

Naar aanleiding van het 'akkoord' binnen de federale regering over het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor holebi-paren, dat gisteren door federaal Agalev-minister Magda Aelvoet werd aangekondigd en dat vandaag zowel door VLD-minister van Justitie Marc Verwilghen als door de woordvoerder van premier Verhofstadt werd tegengesproken, wil de CVP haar standpunt m.b.t. de erkenning van holebi-relaties herhalen.

De Vlaamse christen-democraten vinden dat duurzame menselijke relaties door de overheid erkend en ondersteund moeten worden. Voor heteroseksuele paren bestaat hiervoor het huwelijk. Voor holebi-paren wil de CVP een 'geregistreerd partnerschap', dat een wettelijk kader tot stand brengt voor de regeling van de vermogensrechtelijke en burgerrechterlijke verhouding tussen de partners. De kamerfractie diende hiertoe reeds bij het begin van de huidige legislatuur een wetsvoorstel in, dat intussen door de paars-groene meerderheid systematisch achteraan op de parlementaire agenda werd geplaatst.

De CVP wenst het burgerlijk huwelijk niet open te stellen voor holebi-paren, omdat in een homoseksuele relatie geen voortplanting mogelijk is en omdat de adoptie en het vermoeden van vaderschap niet onder onze definitie van geregistreerd partnerschap vallen.

De Vlaamse christen-democraten willen rekening houden met de realiteit dat ouders in nieuw samengestelde gezinnen de facto instaan voor de opvoeding van kinderen en dat die opvoedingsverantwoordelijkheid hen ook een aantal rechten geeft. Daartoe zal de CVP zeer binnenkort in de Kamer een wetsvoorstel indienen om het zorgouderschap te laten erkennen en er de voorwaarden voor vast te stellen.

Stefaan De Clerck
Algemeen CVP-Voorzitter

Contactpersoon : Volksvertegenwoordiger Servais VERHERSTRAETEN (GSM : 0475/20.08.64)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie