Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Regio Eindhoven helpt regio Kosovo met licht, sport en park

Datum nieuwsfeit: 03-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Eindhoven

Persbericht: 3 april 2001

3.2 miljoen gulden voor hulp

Regio Eindhoven helpt regio Kosovo met licht, sport en park

Een aantal organisaties uit de Regio Eindhoven gaat onder Duits management aan de slag om voor f 3.222.757,-- (e 1.462.423,37) aan hulpprojecten op te starten in Orahovac en de dorpen daaromheen in Kosovo. De hulp bestaat uit het opwaarderen van het stroomnet waardoor permanent in stroom kan worden voorzien, het herstel van het openbare straatverlichtingsnetwerk, het herstellen en aanleggen van sportvoorzieningen bij scholen en de verbetering van een park in de stad.
Het initiatief voor deze hulpactie komt van 'de Gele Rijders' uit Oirschot, het eerste KFOR-regiment dat in Orahovac was gestationeerd (juni '99).

De 13de Gemechaniseerde brigade 'de Gele Rijders' uit Oirschot verbleef vanaf medio 1999 in Kosovo om vredestaken te verrichten en te helpen bij het herstellen van de gemeenschap. Bij hun vertrek in december '99 wilden de vredestroepen een daad stellen om hun inmiddels goede band met de locale bevolking te bestendigen. Na overleg met autoriteiten in deze regio (Samenwerkingsverband Regio Eindhoven) werd besloten om met een aantal partners aan de slag te gaan om daadwerkelijk hulp te verlenen. Dit heeft geleid tot een projectmatige aanpak waarin het Nutsbedrijf Regio Eindhoven, de Waterleidingsmaatschappij Oost-Brabant en de gemeenten Eindhoven, Oirschot en Cranendonck een voorstel uitwerkten aan de hand van een knelpuntenonderzoek ter plaatse. Deze voorstellen zijn door de het Ministerie van Buitenlandse Zaken goedgekeurd en van budget voorzien: 3.2 miljoen gulden.
Het bijzondere in de aanpak is dat de projecten in de regio Orahovac worden aangepakt onder management van een bureau van het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken, het Technisches Hilfswerk (THW). Dit is een hulporganisatie met 60.000 vrijwilligers die worden ingezet bij de wederopbouw na oorlogen en rampen over de gehele wereld. Deze organisatie heeft sinds 1993 in de Balkan geopereerd en een enorme kennis van de locale situatie opgebouwd. Daardoor kan snel en effectief met de inschakeling van het locale en regionale bedrijfsleven aan de slag gegaan worden.

Projecten
Een onderzoeksteam bestaande uit mensen met diverse deskundigheden stelde vorig jaar vast welke grote noden in de regio Orahovac bestaan. De grootste behoeften waren op het gebied van de water- en stroomvoorziening, de openbare verlichting, de sportvoorzieningen op scholen en een park met een recreatieve functie.

Het waterproject is geadopteerd door de Wereldbank en behoeft dus geen verdere aandacht van onze regio. De elektriciteitsvoorziening liet ernstig te wensen over. Vaak was er slechts enkele uren per dag stroom voor een bepaalde buurt of wijk, en in de winter (verhoogde behoefte) werd dat nog minder. Het verbeterplan houdt in dat de stroomvoorziening naar een hoger niveau wordt gebracht waardoor hele dagen onder zwaardere omstandigheden stroom kan worden geleverd. Het niveau van stroomtoevoer blijft echter ver beneden onze Westerse normen (1/10de).
Gekoppeld aan de permanente stroomvoorziening behoort een goede straatverlichting nu tot de mogelijkheden. Er werden slechts enkele nog brandende lantaarnpalen aangetroffen. Deze voor de veiligheid zo broodnodige voorziening wordt aangepakt.

In het kader van herstel van normale leefomstandigheden zullen bestaande sportfaciliteiten op scholen worden hersteld of aangevuld en zullen er nieuwe sportvoorzieningen worden aangelegd. Na realisatie van het project zullen alle scholen in de regio een sportvoorziening hebben. In dit project wordt de locale bevolking (inclusief de jeugd) betrokken. De hoop is erop gevestigd dat sport een bijdrage kan leveren aan het verwerken van de oorlogstrauma's.

Via een wedstrijd is een ontwerp geselecteerd voor de aankleding en uitbouw van een park in het centrum van Orahovac. Dit project levert een recreatiemogelijkheid in de stad, waar momenteel geen enkele voorziening is.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie