Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oproep Ede tot beperking risico's verspreiding MKZ-virus

Datum nieuwsfeit: 04-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Ede
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Ede

Oproep om risico verspreiding MKZ-virus te beperken:

Organiseer s.v.p. geen activiteiten in buitengebied

De besmettelijke veeziekte mond- en klauwzeer (MKZ) leidt tot een groot aantal vervelende nevenverschijnselen. Er zijn allerlei beperkingen ingesteld en maatregelen genomen om verspreiding van het virus te voorkomen. De voorschriften hebben effect op allerlei sectoren, zoals vooral de agrarische sector, het bedrijfsleven en de middenstand, maar ook op onderwijs, sport en recreatie. Eigenlijk wordt het openbare leven hier en daar ontwricht. Toch is het nu op zijn plaats nog eens na te denken over reeds geplande evenementen en activiteiten. We moeten onze agenda aanpassen.

Tientallen afgelastingen

In de afgelopen weken zijn ook in de gemeente Ede reeds vele activiteiten afgelast, soms op het allerlaatste moment. Voorbeelden daarvan zijn ouderavonden op school, een fietstoertocht, voetbalwedstrijden, een trimloop, een dropping en een jaarvergadering van een belangenvereniging. Dit zijn activiteiten waarvoor niemand een officieel verbod afgeeft, maar die wel terecht worden afgelast. Bijeenkomsten van grote groepen mensen leveren immers extra risico van verspreiding van het MKZ-virus op, zeker als er deelnemers of bezoekers bij zijn uit gebieden waar de ziekte heerst of waar verdenking bestaat.

Mijd het (agrarisch) buitengebied

Er is ook sprake van een verhoogd risico als de activiteiten in of door het buitengebied gepland zijn. Zoals bekend zijn de bossen en natuurgebieden ook in de gemeente Ede en omgeving reeds verboden gebied. Sommige organisatoren willen dan als alternatief het (agrarisch) buitengebied in. Het advies van gemeentezijde is om het zekere voor het onzekere te nemen en dergelijke evenementen en activiteiten niet door te laten gaan. Dit geldt in principe ook voor terreinen en gebouwen die zich in de omgeving van veehouderijen en agrarische bedrijven bevinden.

Informatie

Het is denkbaar dat niet altijd even duidelijk is welk risico de activiteiten veroorzaken. Organisatoren kunnen ook allerlei voorzorgsmaatregelen treffen, zoals met ontsmettingsstoffen.

De Website van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) geeft daarover gerichte aanwijzingen: www.minlnv.nl/mkz

Ook is er een LNV-inlichtingennummer voor algemene informatie: 0800 - 1556. Voor meer informatie over Edese aangelegenheden kunt u bellen met de gemeente Ede: contactambtenaar buitengebied ROB-sector, de heer G. Butz, telefoon (0318) 68 06 38.Ede, 4 april 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie