Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Terugblik van Jos op de Grand Prix van Brazilië

Datum nieuwsfeit: 05-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Jos Verstappen

5
april
2001

Terugblik van Jos op de Grand Prix van Brazilië

De zaterdag was teleurstellend, zeker gezien het feit dat Jos de meeste ronden had gereden tijdens de vrije training maar er in de kwalificatie toch niet aan te pas kwam. "Op zich ging het niet slecht tijdens de vrije training en ik had een goed gevoel over de kwalificatie omdat we dachten de juiste setup gevonden te hebben. Bij de eerste run in de kwalificatie moest ik toch naar binnen met teveel onderstuur. We wisten dat we zo niet verder kwamen en hebben toen de gehele auto omgegooid. De 2e run ging iets beter maar niet wat we verwachtten. De eerste en laatste sector waren bevredigend maar de middensector (2) was het probleem, hier heb je twee doordraaiers waar we veel tijd verloren door onderstuur in de auto. Ik heb echt alles eruit geperst maar helaas... Ik probeer altijd op de limiet te rijden maar met veel onderstuur is dat niet mogelijk."

Arrows is één van de teams die geen gebruik maakt van stuurbekrachtiging op de auto. Hoewel dit hulpmiddel met ingang van volgend jaar niet meer is toegestaan heeft het team de afgelopen tijd veel energie gestoken in de ontwikkeling ervan. Johnny Herbert testte succesvol met de oude A21 voorzien van stuurbekrachtiging en afgelopen weekeinde zou deze voor het eerst op de A22 worden toegepast. Helaas werd al vroeg in het weekeinde besloten de auto weer terug te brengen naar de oude situatie. Jos hierover: "het team heeft hard gewerkt om de powerstearing klaar te hebben, juist omdat Interlagos één van de zwaardere races is, echter op de vrijdagochtend werkte het niet naar behoren. Dan kun je kiezen, of doorgaan met een lichter sturende auto ten koste van de rijeigenschappen, of de wagen terugbrengen naar de oude situatie en je concentreren op de setup. Ik heb dus direct besloten de powerstearing te laten verwijderen en het zwaardere sturen voor lief te nemen om zo mijn afstelling op te bouwen zonder stuurbekrachtiging. Zo voorkom je ook kostbaar tijdsverlies als er onverhoopt problemen zouden ontstaan met de powerstearing."

Interlagos staat bekend om zijn hobbelige baan. Met name voor de pit-entry zitten er grote oneffenheden in het asfalt waardoor de wedstrijdleiding toestond dat de autos over de doorgetrokken gele lijn reden. Dit zorgde op televisie soms voor angstaanjagende beelden waarbij het er op leek dat de bolides bij het opkomen van het rechte stuk elkaar maar ternauwernood konden ontwijken. Jos heeft dat echter niet als gevaarlijk ervaren: "ik kan mij voorstellen dat het er op televisie misschien wat gevaarlijk uitziet, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Als iemand de pitssstraat inreed, dan kon je dat goed zien. Ik heb er althans geen last van gehad.

Tijdens de start liet Mika Häkkinen zijn motor afslaan. Het gevolg was dat veel coureurs hem ternauwernood konden ontwijken. Ook Jos moest voor de Fin uitwijken. "Je ziet voor je alle autos een uitwijkende manoeuvre maken dus moest er wel één stil staan. Je bent dan extra alert en gelukkig kwam iedereen er goed voorbij."

De race kwam voor Jos zeer ongelukkig ten einde doordat hij achterop Montoya reed die op dat moment leider in de wedstrijd was. Een zeer vervelende aanrijding waarvan de oorzaak voor Jos een raadsel is gebleven. "Natuurlijk hebben wij tezamen met het team verschillende scenario's besproken maar het blijft moeilijk wat er nu precies is gebeurd. Ik kan, ondersteund door de datagegevens van mijn auto, zien dat ik ongeveer 35 meter eerder remde en op dat moment ongeveer 65 km/uur minder hard reed dan de ronden daarvoor. Ik heb Juan na de race persoonlijk mijn excuses aangeboden en uitgelegd hoe ik het ongeluk ervaren heb. Hij reageerde in elk geval erg sportief."

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie