Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Winnaar Kwaliteitsprijs Schizofrenie 2001 bekend

Datum nieuwsfeit: 05-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT YPSILON

Rotterdam, 5 april 2001

EMBARGO TOT DONDERDAG 5 APRIL 16.00 UUR

Kwaliteitsprijs Schizofrenie 2001 voor "de psychiatrisch verpleegkundige"

De Kwaliteitsprijs Schizofrenie 2001 is dit jaar gegaan naar "de psychiatrisch verpleegkundige". Namens alle psychiatrisch verpleegkundigen in Nederland nam Hans Reijken vanmiddag de prijs in ontvangst. Ria van der Heijden, oprichter van Ypsilon, reikte de prijs voor de achtste keer uit tijdens het congres "Mensen met schizofrenie" dat dit jaar als thema 'Wat bezielt je' had. De prijs ging naar de totale beroepsgroep omdat psychiatrisch verpleegkundigen grote waardering verdienen voor het werk dat zij dag in dag uit doen.

Het 'gewoon je werk doen' is voor deze beroepsgroep niet vanzelfsprekend. Binnen de psychiatrie is sprake van een hoge werkdruk en een structureel tekort aan verpleegkundigen, die bovendien weinig carrièremogelijkheden hebben. Daarnaast kent het vak een lage waardering en wordt het slecht betaald. Dat is de dagelijkse praktijk waarin de psychiatrisch verpleegkundige opereert. Niet voor niets verliet bijna een op de vijf verpleegkundigen, met name uit de geestelijke gezondheidszorg, het afgelopen jaar het vak. Als vereniging voor familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose maakt Ypsilon zich hierover grote zorgen. Ze wil met het uitreiken van de prijs aan 'de psychiatrisch verpleegkundige' nadrukkelijk haar waardering voor hen uitspreken. In haar speech deed Van der Heijden ook een appèl op de verpleegkundigen om zich meer te laten horen. Zij riep hen op om massaal 'nee' te zeggen tegen een te hoge werkdruk en een te lage beloning. Hun stem te laten horen aan managers, directies en aan de politiek.

De Kwaliteitsprijs Schizofrenie wordt jaarlijks uitgereikt aan een instelling of persoon in de geestelijke gezondheidszorg die creativiteit, service, attitude en diversiteit, en dus kwaliteit, hoog in het vaandel heeft staan. Voor het eerst zijn er dit jaar naast de uiteindelijke winnaar geen andere nominaties toegekend. Bestaat de prijs doorgaans uit een geldbedrag en een litho, dit jaar ontvingen alle 400aanwezige verpleegkundigen een handdoek met de tekst 'Dank je wel'.

Met bijna 7.000 leden is Ypsilon de grootste consumentenorganisatie in de GGZ. Sinds haar oprichting maakt ze zich sterk voor mensen die te maken hebben met schizofrenie, een ernstige psychiatrische ziekte die bij een op de honderd mensen voorkomt. Kenmerkend is het optreden van psychoses. Dit zijn perioden waarin het contact met de realiteit ernstig is verstoord. Schizofrenie heeft niet, zoals vaak wordt gedacht, te maken met een 'gespleten persoonlijkheid'.

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie