Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Economische schade mkz in Gelderland loopt op

Datum nieuwsfeit: 05-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Kamer van Koophandel Deventer
Zoek soortgelijke berichten
Kamer van Koophandel Deventer

MKZ-epidemie

Economische schade loopt op

De aanhoudende MKZ-epidemie heeft niet alleen schadelijke gevolgen voor de agrarische bedrijven, maar raakt de economie in al haar facetten. Nu de Noord-Veluwe in de driehoek Deventer, Apeldoorn, Zwolle is afgesloten wordt steeds duidelijker hoe algemeen en uiteenlopend de economische schade is. Winkeliers in de getroffen gebieden kampen met omzetverlies omdat veel klanten wegblijven. Hetzelfde geldt voor horecabedrijven doordat bruiloften en evenementen worden afgezegd. Loonwerkbedrijven kunnen al helemaal niet meer aan de slag en bepaalde bouwactiviteiten liggen stil. Ook de toeristische sector heeft het moeilijk en transportbedrijven moeten hun vrachtwagens drie etmalen laten staan wanneer ze in besmet gebied zijn geweest.
De Kamers van Koophandel hebben berekend dat naast de landbouwbedrijven in het afgesloten gebied er nog eens ruim 4.000 bedrijven in de driehoek gevestigd zijn met 27.000 werknemers die mogelijk getroffen worden.

De omvang van de schade valt moeilijk in te schatten omdat deze ook afhangt van de aard van de maatregelen die genomen worden en de duur daarvan. Dergelijke schades worden niet door de verzekering gedekt en komen in beginsel voor rekening van de betrokken ondernemers. Het is mogelijk dat er voor bepaalde gevallen een regeling komt als tegemoetkoming in de schade. Eerdere ervaringen met schaderegelingen hebben geleerd dat het buitengewoon belangrijk is dat de omvang van de schade achteraf kan worden aangetoond. In verband daarmee adviseren de Kamers van Koophandel de ondernemers om hun schade goed te documenteren en eventuele bewijsstukken te bewaren.

De Kamers van Koophandel, die hun werkgebied geheel of gedeeltelijk in Gelderland hebben waar het epi-centrum van de MKZ-epidemie ligt, bereiden zich voor op een actieve rol in de bestrijding van de negatieve economische gevolgen. Het gaat hier om de Kamers waarvan het hoofdkantoor staat in Arnhem, Deventer, Tiel en Zwolle.

Hoewel ook bedrijven in Overijssel en Flevoland hinder en schade ondervinden van de MKZ-problemen, is de situatie daar anders dan in de driehoek Apeldoorn-Deventer-Zwolle. De betrokken Kamers van Koophandel in Deventer, Lelystad en Zwolle zijn paraat om -wanneer dat nodig mocht zijn- hun dienstverlening voor het bedrijfsleven in Overijssel en Flevoland te intensiveren.

De informatie over de MKZ-epidemie komt op dit moment nog voornamelijk van het Ministerie van Landbouw (www.minlnv.nl/mkz).

5 april 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie