Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Vogels in de graslanden van zuidelijk Nepal

Datum nieuwsfeit: 05-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Community Structure and Habitat Associations of Lowland Grassland Birds in Nepal

Datum donderdag 05-04-2001
Tijd 12:00 uur

Promovendus H.S. Baral

Promotor prof. dr. F.R. Schram

De graslanden langs de grote rivieren in zuidelijk Nepal waren meer dan vijftig jaar geleden vrijwel onbewoonbaar door malaria. Met het verdwijnen hiervan is de bevolking sterk toegenomen. Veel van de oorspronkelijke graslanden, met een begroeiiing van één tot acht meter hoge grassen zijn veranderd in landbouwgrond. De promovendus onderzocht de vogelwereld in deze graslanden, met name de variatie ervan in relatie tot verschillende graslandtypen en ecologische factoren. In twee reservaten, Chtiwan en Sukila Phanta, is de vogelbevolking systematisch in kaart gebracht. In de reservaten leven meer dan 200 vogelsoorten. Een aantal daarvan zijn wintergasten die ten noorden van de Himalaya broeden, andere soorten trekken in de winter weg naar zuidelijker gebieden op het Indiase subcontinent. De meest gespecialiseerde graslandvogels komen alleen voor op de grote grasvlakten, waarvan er nog maar weinig over zijn. Volgens BirdLife International telt deze groep veel bedreigde soorten. In de reservaten groeit steeds meer open gebied dicht met bossen. De studie toont duidelijk aan dat het beheer van natuurreservaten bosvorming moet tegengaan om bedreigde soorten en de biodiversiteit te behouden. Barals studie is gebaseerd op uitvoerig veldwerk, dat door de aanwezigheid van tijgers en neushoorns niet altijd zonder gevaar was. Soms moesten door de aanwezigheid van zeer hoge grassen olifanten ingezet worden om waarnemingen te kunnen verrichten.
Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 4, 9, 16, 20, 24 en 25, halte Spui/Rokin. Wegens werkzaamheden bij het Spui worden lijnen 1, 2 en 5 omgeleid.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie