Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Samenwerkende vluchtelingenhulp voert rijdende Bus-campagne

Datum nieuwsfeit: 05-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

DONDERDAG 5 APRIL 2001


Geachte redactie,

Deze week rijdt de Bus-campagne "Opvang voor Vluchtelingen" door het land. We hebben een bezoek gebracht aan een tiental gemeenten. Zij hebben een verklaring ondertekend waarin zij hun bezorgdheid uitdrukken over de noodsituatie die bestaat doordat door de strenge wetgeving steeds meer vluchtelingen op straat gezet worden.
In plaats van gemeenten te bezoeken gaat de vluchtelingen- karavaan nu langs bij de politiek verantwoordelijken. Woensdag 4 april bezoeken we het CDA-partijkantoor van af 13.00 uur, we vragen hen de vluchtelingen voor een nacht onderdak te verlenen. Voor meer informatie over het verloop hiervan kunt u ons nu bellen.

Donderdag 5 april van 13.00 - 14.00 uur bezoeken we de PvdA- fractie, bij het Tweede Kamer-gebouw aan Het Plein in Den Haag. Om 13.00 uur is er een gesprek met Middel en Albayrak (woordvoerders Justitie). De Jonge Socialisten (JS) hebben aangeboden de helft van de karavaan bij hen thuis onderdak te bieden én dagen de fractie uit hetzelfde te doen! Enkele PvdA-kamerleden hebben al toegezegd de vluchtelingen eten en/of onderdak te geven. Vanaf 14.00 uur zal de karavaan opgevangen worden in het PVDA-partijkantoor, Stationsweg 10B in Den Haag (hier zal ook een deel van de karavaan slapen). Deze karavaan-dag heeft ook de SP-fractie haar steun aangeboden.

Met de vraag aan de PvdA-kamerleden om de vluchtelingen één nacht onderdak te bieden, symboliseren we wat zich dagelijks binnen onze vluchtelingenorganisaties afspeelt. We willen zichtbaar maken om welke mensen het eigenlijk gaat en de politiek verantwoordelijken duidelijk maken dat er een oplossing moet komen!

Dagelijks kloppen dakloze vluchtelingen bij ons aan, sommigen van hen hebben dan al diverse nachten met hun kleine kinderen op het station geslapen. Anderen zijn ziek. Zelfs legale mensen zijn in Nederland tot zwerven veroordeeld. Zoals vluchtelingen die een tweede asielverzoek hebben ingediend of een Dublin-claim11 Zij moeten in een ander land asiel aanvragen omdat zij hier eerder waren of een visum voor hadden. Nederland heeft hiervoor een procedure gestart die een tot zes maanden kan duren. hebben gekregen. Zij moeten regelmatig stempelen in een Aanmeldcentrum, maar worden geacht van de lucht te leven. Mensen die een vergunning tot verblijf op medische/humanitaire gronden hebben ingediend treft hetzelfde lot. Tot 1998 gaf Nederland bovenstaande groepen wél ondersteuning. Omringende landen doen dat nu nog steeds.

Dezelfde problemen hebben mensen die zijn toegelaten tot een procedure voor doormigratie naar een ander land, bijvoorbeeld Amerika. Anderen bevinden zich in een uitzichtloze situatie omdat zij onuitzetbaar zijn, hun land van herkomst laat hen niet toe. Een aantal landen zijn berucht om hun weigering eenmaal gevluchte landgenoten terug te nemen. Voorheen ondersteunde Nederland vluchtelingen waarvan het duidelijk was dat zij zelf wél meewerkten aan hun uitzetting. Sinds vorig jaar wentelt Nederland dit probleem simpelweg op de vluchtelingen af en laat hen aan hun lot over. Vluchtelingen moeten zich in Nederland melden bij een Aanmeldcentrum. Mensen zonder identiteitsbewijs worden hier vaak binnen 48 uur afgewezen. Zij zijn legaal in Nederland tot hun beroep bij de rechter, maximaal na 14 dagen. Ook deze vluchtelingen moeten op straat leven.
Tijdens bovengenoemde procedures gaat er veel mis. Mensen worden afgewezen omdat ze op hun eigen paspoort konden reizen of omdat ze geen paspoort hebben. Omdat ze hun vervolging niet goed gedokumenteerd hebben of omdat hun dokumenten de IND niet bekend voorkomen. Omdat ze niet vervolgd zouden zijn of omdat niet zeker is dat zij opnieuw vervolgd zullen worden. Wij vangen veel vluchtelingen op, om hen de kans op een nieuw asielverzoek, of een andere oplossing, te geven. Helaas kunnen wij lang niet iedereen helpen die hulp nodig heeft.

De verharding van het beleid is nog niet ten einde, immers op
1 april 2001 is de nieuwe vreemdelingenwet van kracht geworden. Voor onze organisaties is het niet mogelijk om ook voor nog meer vluchtelingen de opvang van de overheid over te nemen. Wij staan met onze rug tegen de muur, vandaar deze actie-week. De verhalen van een aantal vluchtelingen die mee reizen in de karavaan hebben wij gebundeld in een boekje, dit is bij ons te verkrijgen. Uiteraard kunt u ons en de vluchtelingen ook interviewen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Petra Schultz Sander Zboray (Jonge Socialisten) Alice Beldman en Bas Baltus
Tel. 06 22605845 Tel. 06 14182620 Tel. 06 16314311

De buskaravaan wordt georganiseerd door: PRIME, Nederland Bekent Kleur, Vluchtelingen in de Knel, Steunpunt Illegalen Utrecht, De Vuurdoop en ASKV/Steunpunt Vluchtelingen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie