Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

B&W Den Bosch ondersteunt realisatie congresbureau

Datum nieuwsfeit: 05-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente 's-Hertogenbosch
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente 's-Hertogenbosch


College ondersteunt realisatie congresbureau in 's-Hertogenbosch

do 05 april 2001

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om een bijdrage van 150.000,- ( 68.067,03) te verlenen aan de VVV 's-Hertogenbosch en de Meierij ten behoeve van de realisatie van een congresbureau. In opdracht van de gemeente verrichtte het bureau LAgroup onderzoek naar de positie van de Bossche congres- en beurzenmarkt en naar de haalbaarheid van de realisatie van een congresbureau. Uit het onderzoek blijkt dat 's-Hertogenbosch een behoorlijke potentie heeft voor uitbouw van haar positie op de markt van congressen en beurzen.

Gemeten in oppervlakte aan congres- en beursaccommodatie is 's-Hertogenbosch na Utrecht de grootste in Nederland. Toch vinden grote, meerdaagse congressen in 's-Hertogenbosch nog niet zo veel plaats. Dat hangt onder meer samen met het relatief beperkte hotelaanbod en het ontbreken van een top-accommodatie. Groei in deze markt is haalbaar gezien de gunstige ligging, het imago van de (binnen)stad en het grote aantal landelijke hoofdkantoren in de stad.

Marktpotentie
Om kansen waar te maken stelt LAgroup voor enerzijds het aanbod van Bossche congresaccommodaties te versterken en anderzijds de promotie van het Bossche congresproduct te versterken en bundelen. De geplande realisatie van een hotel- en congresfaciliteit in het Paleiskwartier voorziet onder meer in het eerste; de oprichting van een congresbureau geeft invulling aan het tweede. Het gemeentelijk programma Grotestedenbeleid 2000-2004 noemt het zakelijk toerisme als een deelmarkt waar uitdrukkelijk groei-potenties bestaan die beter moeten worden benut. Het programma noemt oprichting van een congresbureau en de bouw van een nieuwe congresaccommodatie als mogelijkheden daarvoor. Kansen liggen in het gunstige effect op de werkgelegenheid en in de promotie van Bossche congresfaciliteiten voor het zakelijk toerisme.

VVV
Het college ziet de VVV als aangewezen partij om het congresbureau te realiseren en te huisvesten. Voor zichzelf ziet de gemeente een stimulerende rol weggelegd, met name in de beginfase. Het is de bedoeling dat de financiële bijdrage van de gemeente wordt besteed aan promotie. Het college ziet promotie namelijk als één van de basistaken van een congresbureau. De bijdrage wordt verstrekt onder de voorwaarde dat marktpartijen (hotels, zalenverhuurders, toeleveranciers, e.d.) minimaal een gelijke bijdrage leveren. Deze bijdrage is dan mogelijk te besteden aan taken als bemiddeling en organisatie van congressen. Het college stelt voor om de VVV te vragen een businessplan te produceren, waarin de realisatie van een congresbureau inhoudelijk, organisatorisch en financieel nader wordt uitgewerkt.

Centraal loket
In een aantal Nederlandse steden bestaat reeds een congresbureau. Er is veelal sprake van een samenwerkingsverband van belanghebbende organisaties, gericht op de promotie van de stad en nabije regio als congreslocatie. De congresbureaus functioneren als centraal loket en verstrekken informatie over hotel-, beurs- en congresfaciliteiten aan bedrijven en instellingen die zakelijke bijeenkomsten willen organiseren. Sommige congresbureaus verzorgen daarnaast arrangementen en, tegen betaling, bemiddeling c.q. begeleiding bij de organisatie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie