Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Beveiliging websites bedrijven laat te wensen over

Datum nieuwsfeit: 05-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

05-04-2001
Beveiliging websites bedrijven laat te wensen over

Grote ondernemingen in Europa die zaken doen via het Internet, nemen onvoldoende maatregelen om te zorgen dat hun e-business veilig is. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG onder 1.250 Europese bedrijven. Hoewel ruim 60% van de onderzochte ondernemingen op enigerlei wijze actief is op het gebied van elektronisch zakendoen, onderwerpt minder dan 35% zijn e-commerce systemen aan een security audit. Iets meer dan 10% heeft de website voorzien van een zegel waaruit blijkt dat hun e-commerce systeem veilig en betrouwbaar is. Toch vinden bijna alle bedrijven dat de beveiliging van creditcardgegevens en persoonlijke informatie de grootste zorg voor hun klanten is.

Slechts 9% van de ondernemingen geeft aan dat vorig jaar een beveiligingsincident in de organisatie heeft plaatsgevonden. Hoewel het aantal gerapporteerde fraude- en beveiligingsincidenten volgens dr E. Roos Lindgreen van KPMG Information Risk Management laag is, blijkt e-fraude toch een toenemend probleem voor bedrijven te zijn. Roos Lindgreen: "Bij bedrijven waar sprake was van beveiligingsincidenten, worden niet altijd juridische stappen ondernomen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het ontbreken van tastbaar bewijsmateriaal en mede hierdoor het ontbreken van passende juridische acties. Door middel van goede richtlijnen voor onderzoek kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ontvreemde bedrijfsmiddelen gemakkelijker teruggehaald kunnen worden en dat bewijsmateriaal kan worden verkregen om juridische acties te kunnen ondernemen".

De helft van de bedrijven vindt hackers en de zwakke implementatie van het beveiligingsbeleid de belangrijkste bedreiging voor hun e-commerce systemen. Ruim 90% denkt dat de kans het grootst dat een aanval op een e-commerce systeem plaatsvindt via Internet of andere netwerkkoppelingen. Roos Lindgreen: "Toch is algemeen bekend dat interne beveiligingsincidenten veel vaker voorkomen dan externe incidenten. Veel managers blijken niet op de hoogte te zijn van de kwetsbaarheden van hun netwerken en systemen. Dit komt vooral door slecht opgeleide of laaggekwalificeerde systeembeheerders, zwakke rapportageprocedures voor beveiligingsincidenten en het achterhouden van informatie door medewerkers".

De helft van de onderzochte bedrijven beschikt over procedures voor het melden en afhandelen van incidenten als hun e-commerce systeem wordt gekraakt. Slechts in 22% van de gevallen is ook sprake van richtlijnen voor onderzoek. Een meerderheid van de bedrijven vindt dat de beveiliging van e-commerce systemen aanzienlijk kan worden verbeterd door het regelmatig uitvoeren van beveiligingsonderzoeken (`bevoegd hacken'), het gebruik van speciale beveiligingssoftware en een toenemend gebruik van encryptietechnologie.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

terug naar overzicht persberichten

Disclaimer: "Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Op grond van de informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies." © KPMG 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie