Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sanders (Eurofractie) wil meer rechten luchtvaartpassagiers

Datum nieuwsfeit: 05-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VVD

Marieke Sanders (Eurofractie): Meer rechten luchtvaart passagiers


Groep: Eurofractie Datum: 5 april 2001

Luchtvaart passagiers krijgen hogere compensatie van luchtvervoerders. Naast overlijden en letsel geldt dit ook bij vertraging en/of voor verloren/beschadigde bagage.

Het rapport van Marieke Sanders-ten Holte (VVD) amendeert de verouderde EC verordening 2027 (1999). Hiermee wordt een deel van het internationale verdrag van Montreal (1999) omgezet in Europese wetgeving. Op deze manier verdwijnt het verouderde verdrag van Warschaw uit 1929 geleidelijk.

Marieke Sanders legt de nadruk op het verduidelijken van de informatie aan luchtvaart passagiers. "Waar het om gaat", aldus Sanders, "is dat passagiers weten wat hun rechten zijn. Mijn voorstellen geven passagiers voldoende inzicht in de relevante compensatieniveaus zodat zij zich eventueel kunnen bijverzekeren" .

In het voorstel moeten luchtvaartmaatschappijen in Europa hun passagiers op de hoogte stellen van de geldende aansprakelijkheidsniveaus (hetzij het Warschaw hetzij het Montreal régime). Sanders heeft een mededelingenformulier geïntroduceerd dat alle EU luchtvervoerders ter beschikking moeten stellen aan hun passagiers op alle verkooppunten, inclusief internet. Dit formulier beschrijft in heldere taal zonder juridisch jargon waar passagiers recht op hebben volgens de nieuwe EC en Montreal wetgeving, wanneer dit in werking treedt (waarschijnlijk voor het einde van 2002).

De nieuwe limieten die gelden voor alle passagiers die vliegen met een EU luchtvaart maatschappij, kunnen als volgt worden samengevat.


· Geen maximum limiet in geval van overlijden
· Claims tot ongeveer 300 000 gulden kunnen niet worden aangevochten (100 000 SDR´s)

· Voorschotten aan nabestaanden tot ongeveer 50 000 gulden (16 000 SDR´s) moeten binnen 2 weken na het ongeval zijn overgemaakt.
· Tot ongeveer 3 000 gulden (1000 SDR´s) in geval van verlies, vertraging of schade aan bagage (momenteel ongeveer 45 gulden per kg, met een maximum van 20 kg)

· Tot ongeveer 15 000 gulden (4150 SDR´s) in geval van vertraging- tenzij de maatschappij kan aantonen dat de vertraging onvermijdelijk was (momenteel bestaat hiervoor geen compensatie).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie