Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gastcolleges literatuur- en filmcritici bij letteren RUG

Datum nieuwsfeit: 05-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

07 mrt 2001

Nummer 22 6 maart 2001

literatuur- en filmcritici Bij Letterenfaculteit

Hans Goedkoop en Hans Beerekamp geven meesterklassen

Hans Goedkoop geeft van 5 april tot 8 juni 2001 openbare colleges literatuurkritiek aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. In dezelfde periode is ook de filmcriticus actief. Van 28 maart tot 6 juni geeft Hans Beerekamp meesterklassen over het recenseren van films. De jaarlijkse aanstelling van de literatuurcriticus wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Schrijvers School en Samenleving. De aanstelling van de filmcriticus vindt mede plaats dankzij het Filmcentrum Poelestraat.
Programma gastcriticus Hans Goedkoop
Programma filmcriticus Hans Beerekamp
Noot voor de pers

Hans Goedkoop is de dertiende gastcriticus bij de Faculteit der Letteren. Eerder waren dat Aad Nuis, Arnold Heumakers, J.F. Vogelaar, Cyrille Offermans, Janet Luis, Bas Heijne, Gerrit Jan Zwier, Dirk Schümer, wijlen Herman de Coninck, Rob Schouten, Michaël Zeeman en Jeroen Vullings. De instelling van het filmcriticusschap dateert pas van 1999. Ook toen vervulde Hans Beerekamp deze rol.

Programma gastcriticus Hans Goedkoop

De lezingenserie van Goedkoop heeft de titel 'Nieuwe ogen. Een blik op de Nederlandse literatuur en literatuurkritiek van nu.' Hij signaleert hierin dat de Nederlandse literatuur floreert, maar tegelijkertijd verworden is tot een vorm van amusement. Verdwenen is het maatschappelijk belang van de literatuur in de vorm van bijdragen aan het ideologisch en intellectuele debat. Hoe komt dat? Wat is daar aan te doen? Wat is de rol van de literatuurkritiek?

Openingslezing 'Een blinde staar'

* donderdag 5 april, 20.00-22.00 uur, Senaatskamer Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen.

Stafcolloquium 'Een blik naar binnen' (niet openbaar, alleen voor docenten)

* vrijdag 11 mei, 16.00-18.00, Harmonie 12.018, Oude Kijk in 'Jatstraat 26, Groningen.

Meesterklas: openbare colleges over het schrijven van recensies
* vrijdag 6 april, 27 april, 11 mei en 8 juni, 12.00-14.00 uur, Harmonie 12.018

Hans Goedkoop (Ermelo 1963) is historicus. Hij werkte van 1988 tot 1990 voor het weekblad Haagse Post en van 1991 tot 1995 voor culturele televisieprogramma's van de VPRO. Sinds 1995 schrijft hij over Nederlandse literatuur voor NRC-Handelsblad. In 1996 promoveerde hij cum laude op de biografie Geluk. Het leven van Herman Heijermans, waarmee hij de Henriëtte de Beaufort-prijs en de Dordt-prijs voor de Biografie won. Op het ogenblik schrijft hij een biografie van Renate Rubinstein en presenteert hij Andere Tijden, het historische televisiemagazine van NPS en VPRO.

Programma filmcriticus Hans Beerekamp

De meesterklassen van Beerekamp zijn bestemd voor aspirant-critici en andere belangstellenden, die zich willen bekwamen in het schrijven van filmrecensies.

Voorbereidende bijeenkomst door Annie van den Oever
* woensdag 28 maart, 16.00-18.00, Kapteynzaal Filmcentrum Poelestraat, Poelestraat 30, Groningen.

Openbare meesterklassen

* woensdag 11 april, 25 april, 23 mei en 6 juni, 16.00-18.00 uur, Kapteynzaal Filmcentrum Poelestraat; de filmvertoningen vinden daarna plaats tussen ongeveer 19.00-21.00 uur.

Hans Beerekamp, filmredacteur bij NRC Handelsblad en beroemd vanwege zijn encyclopedische kennis van binnen- en buitenlandse filmwereld, is naar eigen zeggen al sinds zijn middelbare-schooltijd heimelijk verslaafd aan bioscoopbezoek Na een succesvol optreden in de televisiequiz 'Voor een briefkaart op de eerste rang' bezorgde het dagblad De Waarheid hem een perskaart en een baan als filmrecensent. Hij leidde openbare interviews en talkshows met gasten uit binnen en buitenland op alle grote Nederlandse festivals.

Noot voor de pers


- De bijeenkomsten zijn openbaar (behalve het stafcolloquium van Goedkoop); toegang is gratis.

- Nadere inlichtingen: Wyke van der Meer, secretariaat Cluster Nederlands, tel. (050)363 58 58 of e-mail (cnl@let.rug.nl)
- Het secretariaat kan desgewenst bemiddelen bij het maken van een afspraak met de gastcritici.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie