Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie KUN: Mechanismen bij voortplanting van planten

Datum nieuwsfeit: 05-04-2001
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die die in de tweede helft van maart 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00

Do 05-04-2001 Mechanismen bij voortplanting van planten

13:30 uur Mw. A.M. Sánchez
(Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica)
Titel proefschrift: Pollen-pistil interactions in Nicotiana: study of an
incongruous
cross
Promotor: Mw. prof. dr. C.
Mariani
Copromotores: Mw dr. M. Oliveira
(University of Lisbon)
Dr. J. Feijo
(University of Lisbon)

Planten kunnen zich niet voortbewegen om op zoek te gaan naar hun ideale partner. Ze hebben daarom mechanismen ontwikkeld om de meest geschikte pollen voor de bevruchting te selecteren. Deze mechanismen stimuleren enerzijds de vangst en groei van compatibele pollen-korrels en voorkomen anderzijds de aankomst en groei van niet-compatibele pollen. Hoewel de mechanismen die betrokken zijn bij de afstoting van eigen pollen goed onderzocht zijn, is de aard van de compatibele interacties die leidt tot bevruchting grotendeels onbekend. Ook over de mechanismen die bevruchting door niet soort-eigen pollen voorkomen is vrijwel niets bekend. Het proefschrift van mw. Sánchez handelt over de reproductieve incompatibiliteit tussen verschillende plantensoorten. Het model dat ze gebruikt is de tabaksplant Nicotiana tabacum, een zelf-compatibele soort die niettemin in staat is pollen van sterk gerelateerde soorten af te stoten. Ze concludeert o.a. dat de tabakstamper moleculen bevat die ervoor zorgen dat niet soort-eigen pollen worden afgestoten en dat pollen zichzelf moeten verdedigen tegen deze moleculen.
Mw. Sánchez (Lissabon, Portugal) werkt als post-doc op het Instituto Tecnológico de Biologia e
Química in Portugal.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie