Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

In herfst plan gereed voor wederopbouw Enschedese wijk

Datum nieuwsfeit: 05-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Enschede

In de herfst plan gereed voor wederopbouw Roomveldje 5 april 2001

Bewoners kunnen kiezen uit vier stedenbouwkundige ontwerpen Woningcorporatie De Woonplaats en de Gemeente Enschede hebben gezamenlijk afgesproken vier architecten een opdracht te verlenen voor het maken van een plan voor het Roomveldje. Doel is dat rond 1 oktober de voormalige bewoners van de buurt, die grotendeels is verwoest door de vuurwerkramp van 13 mei 2000, een keuze kunnen maken uit de vier plannen.

Waarom meervoudige opdracht?
Gemeente en corporatie nodigen vier architecten uit om een voorstel te maken. Met zo'n meervoudige opdracht is gegarandeerd dat er een plan komt, waarin alle toekomstige mogelijkheden voor het Roomveldje worden verkend en is tegelijkertijd de snelheid van de wederopbouw gewaarborgd. De plannen worden in september aan de bewoners gepresenteerd; zij maken in oktober een keuze voor één van de ontwerpen. Deze keus van bewoners is bindend.

Inhoud opdracht architecten
Opdracht aan de architecten is het maken van een verkavelingsplan voor het hele Roomveldje, een plan voor de inrichting/verdeling van de openbare ruimte en de uitgegeven gebieden, een voorlopig ontwerp van de woningen, een landschapsontwerp voor de inrichting van het openbaar gebied en tenslotte een maquette.

Programma van Eisen
De Woonplaats en de gemeente hebben een Programma van Eisen opgesteld waaraan de vier ontwerpen in ieder geval moeten voldoen. Hierbij gelden twee strikte randvoorwaarden:

* de beslissende stem van de huurders;

* de individuele keuzevrijheid voor huurders om te kunnen kiezen voor een ruime nieuwbouwwoning met de door de corporatie gegarandeerde huurprijs van fl 750,- per maand (prijspeil 2000).

Het ontwerp moet passen in het totale stedenbouwkundige plan voor de wederopbouw van Roombeek, dat door Pi de Bruijn wordt gemaakt.

Cultuurhistorische waarde
Het oorspronkelijke Roomveldje omvatte 198 woningen. Over de wederopbouw van het gebied en met name de cultuurhistorische betekenis van deze buurt is de afgelopen maanden veel gesproken. Discussiepunt was met name de sloop of het behoud van de nog bestaande en veelal zwaar beschadigde woningen op het Roomveldje. In het plan moet daarom nadrukkelijk rekening worden gehouden met uitkomsten van de gehouden bewonersenquête en met de historische structuuranalyse van het gebied, die door prof. ir. Frits van Voorden reeds is uitgevoerd. De mogelijkheid bestaat dat sommige gevels of (delen van) woningen op het Roomveldje -met een maximum van 40 woningen- een plaats krijgen in één of meer van de plannen. Daarom worden de sloopwerkzaamheden in het rampgebied nu zo gepland dat pas na 1 oktober gestart wordt met het Roomveldje.

Planning
In april wordt het Programma van Eisen verder uitgewerkt en vindt de achtitectenselectie plaats.
Begin mei wordt door De Woonplaats en de gemeente opdracht verstrekt aan vier gerennomeerde architecten. In september presenteren de architecten hun plannen aan de bewoners. Een toetsingscommissie bekijkt of de ontwerpen voldoen aan het Programma van Eisen en de gestelde randvoorwaarden. De definitieve keuze wordt gemaakt tijdens een bewonersvergadering in oktober.
De voorstellen van de architecten zullen, nadat ze gepresenteerd zijn aan de bewoners, te bekijken zijn door andere belangstellenden en voor een breed publiek tentoongesteld worden.terug naar boven

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie