Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuw onderzoek over chronische psychiatrie bij Trimbos

Datum nieuwsfeit: 05-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Trimbos Instituut

Nieuwsflits

4|01 Nummer 4 , 5 april 2001


Genres van goede zorg in de chronische psychiatrie

Dit jaar gaat bij het Trimbos-instituut het onderzoek Genres van goede zorg in de chronische psychiatrie. Een analyse van professionele en ethische legitimaties van zorgpraktijken van start. Het is een samenwerkingsproject van het Trimbos-instituut en de Universiteit Twente, en het wordt gefinancierd door het NWO-programma Ethiek en Beleid.
Het onderzoek richt zich op de vraag wat goede zorg is, door met behulp van etnografische methodieken opvattingen en praktijken van goede zorg in de chronische psychiatrie te bestuderen. Het bouwt voort op onderzoek dat reeds door het Trimbos-instituut is verricht binnen de langdurende volwassenen- en ouderenpsychiatrie. Hieruit kwam naar voren dat er verschillende genres van goede zorg in omloop zijn. Genres zijn clusteringen van professionele en ethische noties over kwaliteit en gezondheid en alledaagse handelingspraktijken (routines, gebouwen). De genres blijken in de praktijk te botsen, bijvoorbeeld wanneer professionals en cliënten zich verplaatsen naar een nieuwe woon-zorgomgeving, of wanneer idealen in de zorg veranderen. In het onderzoek Genres in de zorg wordt bekeken welke genres er in de zorg in omloop zijn voor ouderen en volwassenen in de chronische psychiatrie, en hoe idealen als vermaatschappelijking en autonomie binnen deze genres vorm krijgen. Specifiek wordt aandacht geschonken aan de verhouding tussen professionele en ethische manieren van legitimeren van `het goede' in de zorg.
In de dagelijkse praktijk hangen deze twee manieren van legitimeren van goede zorg samen; in beleid en in institutionele inbedding krijgen ze echter juist op heel verschillende manieren vorm. In een professionele context is legitimeren een kwestie van het bewijzen van effectiviteit en efficiëntie aan de hand van duidelijk omschreven doelen (evidence based medicine). Bij ethische legitimaties gaat het om het tegen elkaar afwegen van normen en waarden en wordt er geargumenteerd over de vraag wat in welke situatie het beste is en hoe `het goede leven' voor mensen in het algemeen of een cliënt in het bijzonder eruit ziet of zou kunnen zien.
Waar wringt dat precies en waar is afstemming mogelijk? Het onderzoek slaat een brug tussen etnografisch onderzoek, ethiek van zorgpraktijken en beleid. Doel is bij te dragen aan zowel de ontwikkeling van een empirisch geïnformeerde en filosofisch uitgewerkte ethiek van de zorg, als aan de verbetering van zorgpraktijken in de chronische psychiatrie. Het onderzoek zal in 2004 worden afgerond.

* Jeannette Pols (030) 297 11 00

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie