Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verandering voorrangsregels per 1 mei

Datum nieuwsfeit: 05-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Helder

Geef het door, rechts gaat voor!

betreft: Alle bestuurders krijgen voorrang van rechts op gelijkwaardige kruisingen week: week 14

Onze voorrangsregels zijn niet altijd even gemakkelijk. Wie heeft het nu niet mee gemaakt: je komt aan bij een kruising en vraagt je af: heb ik nu voorrang, of moet ik nu voorrang geven? Een goede reden om de regels eenvoudiger te maken. Daarnaast komt nog dat wij in Nederland andere voorrangsregels hebben dan in de landen om ons heen. Hoog tijd dus om een belangrijke voorrangsregel te wijzigen. Daarom geldt vanaf 1 mei 2001: alle bestuurders van rechts krijgen voorrang, dus ook fietsers en bromfietsers. De nieuwe regel geldt alleen op gelijkwaardige kruisingen, dus daar waar de voorrang niet apart geregeld is.

Onduidelijk is onveilig Onduidelijkheid in het verkeer leidt tot onveiligheid. Vandaar dat de voorrangsregels worden aangepast. Vanaf 1 mei gaan alle bestuurders die op gelijkwaardige kruisingen van rechts komen, altijd voor. Automobilisten moeten vanaf die datum dus ook stoppen voor fietsers, bromfietsers en bestuurders van een invalidevoertuig die van rechts komen. En hoewel het minder vaak voorkomt, krijgen paard en wagen, ruiters en mensen die paarden of vee begeleiden en op een gelijkwaardige kruising van rechts komen, ook voorrang. Voetgangers, skeelers, skaters en steppers zijn geen bestuurders en krijgen dus geen voorrang. Ondanks dat zij vaak op het fietspad lopen of rijden.

Voorrang: geen recht De regels voor voorrangswegen en voorrangskruisingen blijven hetzelfde. Bestuurders op een voorrangsweg blijven voor gaan, ook na 1 mei 2001. Ook voor onverharde wegen en uitritten blijven de regels ongewijzigd. Bestuurders op een onverharde weg verlenen voorrang aan alle bestuurders op een verharde weg en bestuurders die uit een uitrit komen, verlenen voorrang aan de overige weggebruikers. Dat was zo en dat blijft zo. En ook de tram blijft op gelijkwaardige kruisingen voorgaan op alle andere bestuurders. En natuurlijk geldt nog net als altijd: voorrang is geen recht, voorrang krijg je! Neem niet zomaar voorrang als je op een gelijkwaardige kruising van rechts komt. Let eerst goed op of je wel voorrang krijgt.

Vragen? Haal de folder of kijk op internet: www.geefhetdoor.nl Als je meer informatie wilt over de nieuwe maatregel, haal dan de folder "Geef het door, rechts gaat voor" op het postkantoor of bij de bibliotheek. Ook bij het Centraal Informatiepunt in de hal van het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg 20 en bij de dienst Stadsontwikkeling en Beheer aan de Sportlaan 62 is de folder verkrijgbaar. Ook op de website www.geefhetdoor.nl staat allerlei informatie over de voorrangsregel.

Kruisingen zo veilig mogelijk

Om te voorkomen dat er zich door de invoering van de verkeersregel gevaarlijke situaties voordoen, wordt op de hoofdwegen in onze gemeente voor alle kruisingen de voorrang geregeld, als dat nog niet het geval was. Dit gebeurt door het aanbrengen van haaientanden en verkeersborden. Eerst zullen er waarschuwingsborden bij de kruisingen komen te staan. De echte voorrangsborden worden pas vanaf half april geplaatst. Omdat er landelijk veel vraag naar de borden is, en er een lange levertijd is, kunnen die niet meteen geplaatst worden. Voorbeelden van hoofdwegen waar kruisingen aangepast worden zijn onder andere: Walvisvaardersweg, Nieuwediep, Hoofdgracht, Breewijd, Zuiderhaaks en IJsselmeerstraat. Ook kruisingen op busroutes worden aangepast: onder andere de Drs. F. Bijlweg, Krugerstraat, Industrieweg en W. Barentszstraat. Sinds afgelopen woensdag is men hier al druk mee bezig.

Onderzoeksrapport kruisingen besproken Het bureau Haskoning heeft onderzoek gedaan naar alle gelijkwaardige kruisingen in onze gemeente. Zij hebben onderzocht voor welke kruisingen het veiliger was om de voorrang te regelen. Dit rapport wordt woensdag 11 april in de raadscommissie Stadsontwikkeling en Beheer besproken. Haskoning geeft in het rapport het advies om eerst op de hoofdwegen de voorrang op kruisingen te regelen en in tweede instantie in de verblijfsgebieden, daar waar dat nodig is. Op hoofdwegen wordt namelijk met een hogere snelheid gereden dan in verblijfsgebieden, maar is het ook drukker met verkeer. Wilt u weten wat er allemaal in het rapport staat, dan kunt u dat komen inzien op werkdagen bij de dienst Stadsontwikkeling en Beheer aan de Sportlaan 62, van 8.00 tot 14.00 uur, of bij het CIP in het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg 20 van 8.00 tot 17.00 uur en op donderdag avond van 17.00 tot 20.00 uur.

laaste verandering: april 05, 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie