Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe voorrangsregel in het verkeer vanaf 1 mei

Datum nieuwsfeit: 06-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Etten-Leur

Alle bestuurders van rechts gaan straks voor

Nieuwe voorrangsregel vanaf 1 mei 2001

Onze voorrangsregels zijn niet altijd even makkelijk. Dat blijkt niet alleen uit onderzoek van het NIPO, maar we merken dat ook elke dag zelf in het verkeer. We kunnen ons allemaal wel een plek herinneren waar we even niet meer wisten wie er voor mocht gaan. Een goede reden om de regels eenvoudiger te maken. Daarnaast hebben we in Nederland andere voorrangsregels dan de meeste andere landen om ons heen. Hoog tijd dus om een belangrijke voorrangsregel te wijzigen. Daarom geldt vanaf 1 mei 2001: alle bestuurders van rechts krijgen voorrang, dus ook fietsers en bromfietsers. De nieuwe voorrangsregel: voorang van rechts geldt voor gelijkwaardige kruisingen. Dat zijn kruisingen waar de voorrang niet apart geregeld is.

Onduidelijkheid is onveilig

Onduidelijkheid in het verkeer leidt tot onveiligheid. Vandaar dat de voorrangsregels worden aangepast. Vanaf 1 mei 2001 gaan alle bestuurders die van rechts komen, op gelijkwaardige kruisingen, altijd voor. Automobilisten moeten vanaf die datum dus ook stoppen voor fietsers, bromfietsers en bestuurders van een invalidenvoertuig die van rechts komen. En hoewel het minder vaak voorkomt, krijgen ook paard en wagen, ruiters en mensen die paarden of vee begeleiden en op een gelijkwaardige kruising van rechts komen, voorrang. Voetgangers, skaters, skeelers en steppers zijn geen bestuurders en krijgen dus geen voorrang.

Voorrang: geen recht

De regels voor voorrangswegen en voorrangskruisingen blijven hetzelfde. Bestuurders op een voorrangsweg blijven voor gaan, ook na 1 mei 2001. Ook voor onverharde wegen en uitritten blijven de regels ongewijzigd. Bestuurders op een onverharde weg verlenen voorrang aan alle bestuurders op een verharde weg en bestuurders die uit een uitrit komen, verlenen voorrang aan de overige weggebruikers. Dat was zo en dat blijft zo. En ook de tram blijft op gelijkwaardige kruisingen voorgaan op alle andere bestuurders. En natuurlijk geldt nog net als altijd: voorrang is geen recht, voorrang krijg je! Neem niet zomaar voorrang als je op een gelijkwaardige kruising van rechts komt. Let eerst goed op of je wel voorrang krijgt.

Campagne

Voorrangsregels verander je niet zomaar, daar komt heel wat bij kijken. Iedereen moet tenslotte weten dat de situatie wijzigt. Daarom start de overheid een grootscheepse voorlichtingscampagne om iedereen op de hoogte te stellen van de veranderingen. De campagne hanteert de kreet: 'Geef het door, rechts gaat voor'. Er zijn spotjes op radio en TV, maar er zijn ook folders, buitenreclame, advertenties en een website waar je de informatie nog eens rustig na kunt lezen. Omdat jongeren minder bekend zijn met de voorrangsregels, krijgen zij in de campagne extra aandacht. Voor het basis- en voortgezet onderwijs is lesmateriaal beschikbaar en er worden brochures en posters op de scholen verspreid. Ook gemeenten, waterschappen en provincies doen mee. Want zij zijn tenslotte medeverantwoordelijk voor de verkeersveiligheid op hun eigen wegen.

In het gemeentehuis van Etten-Leur is de gratis brochure "Geef het door, rechts gaat voor" verkrijgbaar bij de bureaus Voorlichting en Ruimtelijke Ordening. Bestellen van de brochure per e-mail is ook mogelijk.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie