Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV-voorzitter geeft NS-directie ruimte voor bezinning

Datum nieuwsfeit: 06-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV

FNV-voorzitter geeft NS-directie 'ruimte voor bezinning' FNV Voorlichting - (publieksinfo@fnv.nl)

FNV-voorzitter De Waal heeft de bonden opgeroepen om volgende week publieksvriendelijke acties te voeren. Na twee dagen staken moet de NS-directie zich volgende week gaan bezinnen.

Lodewijk de Waal, voorzitter van de centrale waarbij FNV Bondgenoten is aangesloten, heeft de bonden opgeroepen om volgende week publieksvriendelijke acties te voeren. 'Na de stakingen van vandaag en morgen moet de NS-directie zich bezinnen'.

De FNV-voorzitter wil de directie door publieksvriendelijke acties daartoe de ruimte geven.

De Waal zei vanavond in het tv-programma Netwerk dat de NS zelf de verantwoordelijkheid draagt voor de acties. Zo wees de directie de afgelopen weken niet alleen het advies van een commissie van wijzen af. Ook wilde de directie woensdag niet ingaan op compromisvoorstellen van de vakbonden.

FNV Bondgenoten deed afgelopen woensdag, na verschuiving van het ultimatum, nog een compromisvoorstel door akkoord te gaan met de invoering van het nieuwe dienstrooster op 10 juni. Voorwaarde was wel dat de NS de inzet van personeel en materieel op een andere wijze zou koppelen.

Na deze oplossing voor de korte termijn zou de ondernemingsraad samen met de directie naar een meer structurele oplossing zoeken. Mocht dit niets opleveren dan accepteren de bonden bindende arbitrage. 'We hebben alles geprobeerd, is het niet voor, dan wel achter de schermen. Maar alles wat we te berde brachten is vierkant afgewezen door de directie.'

Volgens De Waal is het zogeheten rondje rond de kerk, niet de enige oorzaak van het arbeidsconflict. De directie heeft jarenlang over de hoofden van het personeel heen gepraat met letterlijk verziekte arbeidsverhoudingen als gevolg. 'Als een onderneming een ziekteverzuim heeft van 30 procent, geeft dat toch te denken.'

De voorzitter van de vakcentrale wees de NS erop dat het nieuwe rooster zelfs met medewerking van het personeel grote problemen zou opleveren. De geplande dienstregeling kan volgens opgave van de NS pas goed draaien met 200 extra personeelsleden. De NS zou er - met het oog op de werving van nieuw personeel - dan ook goed aan doen een eind te maken aan de verstoorde arbeidsverhoudingen, aldus De Waal.

5 april 2001

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op www.fnv.nl/nieuws. Meer weten over de Tijd campagne van de FNV?
Check: www.fnv.nl/tijd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie